Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Достъпът до туристически обекти в Родопите и по морето е улеснен

Дата: 19.12.2005

С откриването на рехабилитирания участък Широка лъка - Гела приключи рехабилитацията на всички отсечки, включени в проект "Пътища за достъп до туристически обекти".

Основната задача на проекта беше да се ремонтират четвъртокласни общински пътища в 21 участъка, обслужващи туристически обекти в Североизточния и Южния централен район на България.

Общата дължина на рехабилитираните пътища е 146 км.

Инфраструктурните съоръжения са в десет области - Смолян, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Шумен, Разград, Търговище, Варна, Добрич, Силистра. Средствата са осигурени по програма ФАР - Икономическо и социално сближаване, и от държавния бюджет под формата на кофинансиране.

Общата стойност на строителните работи и надзора на всички обекти е 15.3 млн. евро. От ЕС са осигурени 10 млн. евро, а от българското правителство - над 5 млн. евро.

С успешното приключване на проекта ще се улесни и модернизира достъпът до различни туристически центрове в Родопите и по Черноморието, както и до някои културни и исторически забележителности в тези райони. Като дългосрочен ефект от проекта се очаква да нарасне броят на туристите и да се увеличи туристическата активност в районите, каквато беше и целта на проекта.

Работата по "Пътища за достъп до туристически обекти" започна през април 2004 г. Документът беше разделен на четири лота (части). По лот 1 бяха ремонтирани шест пътни отсечки в областите Смолян, Хасково и Кърджали. По този лот са завършени асфалтовите работи по пътя Бели Брези - Ардино, положени са изравнителните пластове по 12-километровата отсечка до връх Вишеград.

Консорциум Родопи, в който влизат австрийската фирма Щрабаг" и Инжстрой АД - София, и АВ АД - Хасково, ремонтира пътни участъци в областите Смолян, Хасково и Кърджали, а договорът е на стойност 3.1 млн. евро.

По лот 2 са рехабилитирани три пътни отсечки в област Пазарджик с обща дължина 32 км - с. Дебращица - язовир Батак - Цигов чарк, хижа Орфей - Цигов чарк и с. Калугерово - манастир Св. Никола.

Ремонтът на пътища в област Пазарджик е възложен на консорциум Тракия, в който влизат отново австрийската фирма Щрабаг и българските Инжстрой АД - София и АВ АД - Хасково. Сключеният договор е за почти 3.3 млн. евро.

Предаден е и участъкът в местността Пчелина, който се ремонтира по лот 3. В него влизат пътни участъци в областите Шумен, Разград и Търговище.

Смесено дружество Месохорити - Пътни строежи - Велико Търново ще извърши рехабилитацията на пътищата в тези три области, като подписаният договор е на стойност 3.7 млн. евро.

Лот 4 обхващаше ремонт на шест пътни отсечки в областите Варна, Добрич и Силистра. За строителните дейности по този лот консорциумът Главболгарстрой - Добрич - Варна с лидер Главболгарстрой АД и партньори Пътища и мостове ЕООД - Варна, и Пътно строителство АД - Добрич, спечели търга. Договорът е за 4.2 млн. евро.

В района на река Камчия също беше извършено строителство за 594 хил. евро в рамките на проекта.

Испанската фирма Типса в партньорство с българската фирма Контролс АД извършва строителен надзор и по четирите лота от проекта, а договорът й е на обща стойност 1 млн. евро.

Unite

Видяна общо: 399 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Достъпът до туристически обекти в Родопите и по морето е улеснен
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.