Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пускат автобус Кресна - Благоевград

Дата: 19.12.2005

Ще има автобусна линия Кресна - Благоевград. Това решиха на членовете на постоянната транспортна комисия към областната управа на Пиринско. Преди около месец община Кресна постави искането в областната транспортна схема да се заложи нова автобусна линия, която в понеделник да превозва пътниците от града до областния център. Причината бе, че всички автобуси в тази посока са преминаващи от Петрич и Сандански и в най-натоварения ден от седмицата – понеделник, на спирката в Кресна остават много пътници, които не могат да се качат в пълните рейсове. Съгласието, което комисията даде, трябва да се одобри и от Министерството на транспорта, след което общината ще трябва да проведе конкурс за фирма, която ще кара по тази линия.

Комисията отказа разкриването на автобусна линия от село Ваклиново, община Сатовча, до София. Причината за решението бе нереално заложеното време от 40 минути за минаване на разстоянието от София до Благоевград. Освен това в искането за новата автобусна линия не са посочени данните за средния пътникопоток, който ще се обслужва. Според специалистите линията се предлага необосновано, защото 30 минути по-рано има друг рейс за Благоевград и София по същия маршрут.

Освен това при искане за откриване на нова автобусна линия ДАИ ще прави преценка на пътникопотока по нея. Становището на инспекцията ще бъде част от документите, които ще се подават в областната управа при искане за разкриване на нови линии.

В комисията уточниха още, че губернаторът на Пиринско ще трябва да разработи пък ред за прекратяване на губещите, неефективните и спорните линии, които създават предпоставки за конфликти на пътя. Този ред обаче ще бъде съгласуван с Министерството на транспорта.

Областният управител ще задължи в най-кратки срокове кметовете на Симитли и Якоруда да си проведат конкурси за фирмите, които карат по приетата вече транспортна схема. Оказа се, че превозвачите от тези общини карат в нарушение на Наредба №2 за условията и реда за утвърждаване на транспортните схеми.

Паралелно с това в най-кратки срокове в областната администрация ще се събере цялата информация за транспорта в Пиринско. Тя ще включва броя на фирмите превозвачи, договорите, графиците и сроковете за изпълнение. Това ще се направи, за да може ДАИ да контролира по-добре изпълнението на схемата и да не се стига до нежелани последици, каквито има сред превозвачите в Неврокоп.

в-к Вяра

Видяна общо: 399 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.