Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

В Гватемала бе открита най-старата фреска на маите

Дата: 18.12.2005

В Гватемала бе открита уникална фреска на индианците майа, на възраст повече от 2000 години. Настенното изображение с дължина около 10 м. било открито от археолози при разкопки край древна пирамида на маите в Сан Бартоло, съобщава ABC News. Находката на археолозите бе оповестена на специална пресконференция във Вашингтон.

Изрисуваната с ярки цветове фреска се състои от 4 сцени. На тях са изобразени 4 въплъщения на едно и също силно почитано от маите божество – младият Бог на царевицата Юм Каакс (Yum K'aax), символизиращи сътворението на подводния свят, въздуха, земята и рая. На първата сцена богът стои във водата и жертва риба, създавайки така водните дълбини. На втората божеството е на твърда земя и принася в жертва кръвта на елен, създавайки по този начин земята. В третата сцена, носещият се във въздуха Юм Каакс принася в жертва пуйка, за да създаде небесата. Във финалната сцена, той стои сред поле от цветя – божествената храна в пантеона на маите, и създава рая. Фреската е създадена около 100 г. пр. н. е., но както посочва открилият я археолог Уилям Сатурно, изглежда така, "сякаш е нарисувана вчера". Експертите на National Geographic вече оцениха находката като най-древният открит образец на живописта на маите.

Според учените, фреската потвърждава наличието на високоразвита култура на маите още в докласическия период на развитието на древната цивилизация. За класически период на разцвет на Империята на маите се възприема времето между 300 и 900 г. н. е. На фреската са запазени и надписи, които обаче учените все още не могат да разшифроват, тъй като са изписани с непознати досега йероглифи на индианската писменост. Непосредствено до мястото на откриване на находката, групата археолози, водена от гватемалския специалист Моника Пейесер Алесио (Monica Pellecer Alecio), било открито и най-древното майско царско погребение, датирано около 150 г. пр. н. е. Разкопавайки основите на малка пирамида, учените разкрили погребален комплекс със съхранени керамични съдове и останките на мъж с нефритен плакет на гърдите, който при маите е символ на царската власт.

bgfactor.org

Видяна общо: 453 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.