Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Бум в търсенето на имоти при Олимпиада у нас

Дата: 24.12.2005

Сериозен ръст в търсенето на недвижими имоти в България очаква специализираният британски сайт Assetz при евентуалното домакинство на страната ни за Зимните олимпийски игри през 2014 г.

В публикация на сайта се посочва, че страната вече привлича редица ключови инвеститори, които насочват поглед към големите ски курорти, като Банско, Боровец и Пампорово.

Миналата седмица Банско стана център на вниманието с новината, че общината ще инвестира над 10 млн. лв. в инфраструктурата на курорта през 2006 г. Британското издание цитира Sofia News Agency, като припомня, че при откриването на зимния сезон кметът на Банско Александър Краваров обяви, че в района на курорта се планира и изграждането на малко летище.

На специална пресконференция председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев съобщи, че възможността за домакинство на зимната Олимпиада през 2014 г. може да даде значителен тласък за развитието на българската икономика и нарастване на трудовата заетостта в годините, предшестващи събитието. Според него очакваното домакинство на България ще подобри и репутацията на страната като район, богат на природни и културни забележителности, както и ще доведе до засилено строителство на спортни съоръжения и сгради, цитира Assetz. С подобренията на транспортната инфраструктура, се очаква само в района на София, Боровец и Банско да се влеят над 1,3 млрд. евро инвестиции.

По данни от община Банско само през летния сезон градът е посрещнал над 200 000 туристи, а през зимния - около 500 000. Очакванията техният брой да нараства с поне 20% са в интерес на инвеститорите в имоти тип "втори дом", които разчитат на отдаването им под наем на почиващи в курорта, коментира още британското издание.

Assetz отбелязва още, че Пампорово също очаква 30% ръст на броя на туристите тази година. В курорта са изградени нови хотели с над 1000 легла, извършени са и подобрения по пистите. Управителят на дружеството "Пампорово 21 век" Георги Георгиев пък съобщава, че само през последните 2 години в курорта са инвестирани над 55 млн. евро, посочва още сайтът.

Според него британските инвеститори в имоти скоро ще влязат в оспорвана надпревара с нарастващия брой гръцки магнати, които вече също оценяват потенциала на българския пазар на имоти. Цитирана е статия от гръцкия вестник "Понтики", според която цените на имотите в градове като Сандански, Петрич и Мелник вече са едва с 10% по-ниски спрямо тези в сравнимите с тях райони в Гърция.

в-к Монитор

Видяна общо: 350 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.