Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Продават родния дом на папата за 3,5 млн. евро

Дата: 24.12.2005

Къщата, в която през 1927 година се е родил папа Бенедикт XVI ще бъде продадена от сегашната й притежателка за 3,5 милиона евро.

Купувач на къщата в градчето Марктл ам Ив е баварският епископат. По данни на вестник "Франкфуртер нойе пресе" сделката е почти приключена и в папската къща ще се разположи католическа фондация.

Собственичката на огромната къща, където се е родил сегашния папа, лекарката Клаудия Дандл, решила да я продаде, тъй като непрекъснато я безпокояли тълпи християнски поклонници. Но д-р Дандл непременно държи къщата да попадне в добри ръце, макар и да не получи най-високата цена за нея. Построената през 18-и век къща имала над 30 потенциални купувачи, включително един арабски шейх, който смятал да я използва за лятна резиденция и да не пуска в нея поклонници. Но това противоречи на плановете на Клаудия Дандл и на местните власти и собственичката отказала предложената й цена от 5 милиона евро.

Клаудия Дандл, която сама отглежда две деца, е купила папската къща през 1999 година и е приключила ремонта й същия ден, в който кардинал Йозеф Ратцингер бе избран за папа. Като узнала за избора на новия папа, Дандл решила, че в къщата не може да живее обикновено семейство и тя трябва да бъде превърната в музей.

Къщата в Марктл ам Ив не е единственият папски дом за продан. Този месец живеещият в Израел евреин Рон Бламут поиска за скромния роден дом на покойния папа Йоан Павел Втори в градчето Вадовице 1 милион долара и с това възмути католиците в Полша. За да се избегнат антисемитски прояви лидерът на еврейската общност в Краков Тадеуш Якубович предложи на международни еврейски организации да купят къщата и да я подарят на полската църква.

ИТАР-ТАСС

Видяна общо: 368 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.