Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Варненският аквариум беше открит след основен ремонт

Дата: 24.12.2005

Варненският аквариум отвори отново врати след основен ремонт, продължил повече от година. Залите в сградата са изцяло обновени и озвучени, обогатена е и колекцията. "За съжаление голяма част от обитателите на аквариума не успяха да преживеят ремонта", призна Даниела Петрова, заместник директор на Института по рибарство и аквакултури. Част от тях не издържали на студа заради липсата на средства за отопление. Други не понесли шума, вибрациите и замърсените басейни по време на ремонта.

Сега в колекцията на варненския аквариум има над 20 от най-разпространените животински видове, обитаващи нашата акватория. Други десет ще бъдат набавени до идната пролет. Сладководните риби се доставят от пловдивската секция на Института по рибарство и аквакултури. Утвърдена практика е да се правят и откупки от частни лица. "Рибарите ни чакат тук рано, ако в мрежите им са попаднали редки екземпляри", каза Даниела Петрова.

Някои от най-интересните морски обитатели, които сега могат да бъдат видени в обновената сграда на аквариума, са кефаловите риби, морските кучки, звездоброецът, морските лястовици и лавракът.

В обновения си вариант, централното фоайе на аквариума предлага експозиция от уникални снимки, направени по време на експедициите на подводния фотограф Любомир Клисуров.

"Не можехме да се справим сами с укрепване на цялата конструкция, с изграждането на нова ВиК инсталация, с подновяване на аквариумите, нито пък с възстановяването на фасадата", каза Даниела Петрова. По време на церемонията по откриването на ремонтираната сграда тя благодари на гражданско сдружение "Одесос 2004", с чиято помощ беше ремонтиран той.

Зам. областният управител на Варна Стилиян Гроздев уточни, че дейностите по ремонта са погълнали 170 хиляди евро. От тях 80 хиляди евро са по проект на "Одесос 2004", финансиран от Социално-инвестиционния фонд. Останалите 90 хиляди евро са осигурени от проекта "Красива България" и областната администрация. "По договора ни със Социално-инвестиционния фонд обаче са преведени едва 30 хил. евро и затова висят неразплатени сметки с изпълнителите на обекта", обясни Гроздев. Даниела Петрова добави, че варненският аквариум, който допреди няколко години беше единственият в Югоизточна Европа, не е получавал помощ от принципала си - Министерството на земеделието и горите. Петрова припомни, че от години институтът разчита на общината за осигуряване на гориво за отопление на залите и басейните. Помагат също Параходство БМФ и частни дарители.

Около 560 хиляди лева е годишният бюджет на Института по рибарство и аквакултури, като в него се побират разходите на двете му поделения във Варна и Пловдив. Около 300 хил. лв. отиват за заплати, останалите се поглъщат от капиталовите разходи и поддръжката на учебния кораб Проф. Вълканов.

в-к Черно море

Видяна общо: 383 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.