Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Защо на българската граница няма скрити камери

Дата: 26.12.2005

Какво би показала скрита камера на някой пункт на българската граница?

Този въпрос неминуемо възниква след съобщенията за безпрецедентната акция на турския граничен контролно-пропускателен пункт Капъкуле. В края на миналата седмица там бяха задържани 86 митничари и полицаи, уличени не само в системно взимане на подкупи, а в участие в цяла престъпна мрежа за рекет и други престъпления.

Не е тайна, че и част от българските митничари и гранични полицаи страдат от вируса на корупцията. Въпросът в случая обаче не е в съпоставимостта на нивото на корупцията по нашата граница и тази на южната ни съседка, а в това защо в България не се случва подобна мащабна операция? За разлика от турските власти у нас не полицията, а чужди журналисти (румънският колега в Русе) се опитват да документират корупцията на граничните пунктове с тайни камери, но вместо да преследва корумпираните служители, българската прокуратура с охота започва да преследва онези, които я разкриват.

Неотдавна стана ясно, че при мандата на бившия вътрешен министър Георги Петканов в над 20 ГКПП гранични полицаи са "разработили" система за прибиране на суми от транзитно преминаващите турски граждани, с която са ощетили държавата с милиони. Но МВР не използва специални разузнавателни средства, за да разкрие престъпния механизъм. Сигурно защото скритата камера би показала, че системата се разпростира и на други нива.

vsekiden.com

Видяна общо: 383 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.