Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

На днешната дата Дарвин поема на експедиция с "Бийгъл"

Дата: 27.12.2005

На 27 декември 1831 г. британският естествоизпитател Чарлз Дарвин потегля на експедиция към топлите морета на борда на кораба "Бийгъл", което му дава възможност да формулира прочутата си "Теория на еволюцията". Самият той описва пътуването в публикуваната през 1839 г. и добила широка популярност книга "Пътешествие с "Бийгъл". Макар че експедицията е планирана да продължи две години, тя се проточва цели пет и "Бийгъл" се връща в Англия чак през 1836 г.

Главната й цел е изследването на бреговете на Южна Америка с оглед коригирането на съществуващите данни, създаване на по-точни карти на морските пътища в района и описване на крайбрежните зони. По-малко внимание предварително се отделя на изолирани места като Фолклендските острови или островите Галапагос. Дарвин, който е едва 22-годишен и току-що е приключил обучението си по теология, е включен в експедицията в последния момент и въпреки съпротивата на капитана на "Бийгъл" Фицрой.

През по-голямата част от експедицията той изследва крайбрежните зони и събира материал за бъдещите си трудове. От петте години Дарвин прекарва около 3 и половина на сушата. Еволюционната теория започва да се заражда в главата му, след като той открива на много места фосили от древни същества, подобни и различни от познатите му на Острова. От най-съществено значение се оказва посещението през 1835 г. на островите Галапагос, славещи се с уникална фауна. През следващите години Дарвин публикува както описанията на животни и растения, които е видял през петте години, така и цялостното описание на пътуването, превърнало се в бестселър за времето си. В изданието от 1845 г. са пръв път се появяват ясни идеи за еволюцията на живите организми на Земята, които впоследствие биват обединени в цялостна теория.

Видяна общо: 359 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.