Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Chill out при минус 35 градуса

Дата: 26.12.2005

Коледните и новогодишни празници са първият пиков момент в зимния сезон, открит официално едва преди около две седмици. Вече има сигнали, че и курортите по българските планини започват да привличат интереса на по-широк кръг гости и инвеститори. Засега в Банско, Боровец или Пампорово не може да се открие нещо отвъд традиционното забавление. В седмицата между двата празника ще разкажем за няколко обекта на зимния туризъм, които едновременно попадат в групата на екстремното преживяване и в същото време бързо се превръщат в нова традиция на алпийския туризъм.

Сигурно сте чували израза chill out, но по толкова различни поводи, че вече сте се объркали какво точно беше това. Буквалният му смисъл е да се охладят разгорещени страсти, например след боксов мач или семеен сблъсък, а после в средата на 90-те години се появи и музикален едноименен стил, нещо като смес от ейсид джаз, фънк, трип хоп и соул. С този израз наричат и помещението пред сауната, в което бавно идваш на себе си след тоталния горещ релакс в края на един уморителен ден по пистите. Така, а сега си представете, че всичко - и сауната, и барът, където ще ударите едно, и стаята, в която ще спите като къпан, са построени изцяло от ледени блокове, а навън температурата пада до минус 35 градуса. Представете си още, че когато напролет дойдете тук, от хотела няма да е останало нищо, защото строителният материал ще е изтекъл надолу по склона като ручей.

Иглу хотелите, както е известно по света това забавление, вече не са запазена територия само за Канада, Гренландия или скандинавските държави. От 10 години в Алпите постепенно се разраства веригата от малки хотели от лед Иглу дорф, като най-новият бе изграден в началото на декември в Германия, близо до връх Цугшпитце. Някои го наричат комплекс, други - ваканционно селище, но и двете имена вероятно са твърде помпозни за няколкото купола от лед с общо 50 места. Половината от 16-те помещения са нещо като клаустрофобични камери за по 5-6 души, плътно наредени като сардели, опаковани в спални чували експедиции до Северния полюс. Другата половина са романтични иглу с 2 до 4 места, златисто осветление със свещи, шампанско и ледени нарове, застлани с дебели губери (под тях има няколко пласта изолационни материали и дюшеци от синтетична пяна).

За строежа се използват близо тонове сняг. Едно класическо иглу се изработва от нарязани с моторни резачки на блокове парчета пресован сняг или лед. Всичко останало се построява по технология, подобна на тази, с която днес се правят хартиени фенери. Огромен балон с размерите на стая се надува на планинския склон, след което се затрупва със сняг. Натрупването става с ръчен моторен снегорин или - ако има подходящите условия - с оръдие за изкуствен сняг. След това балонът се изпуска и измъква през малка дупка, а оформеният върху него купол се дообработва.

За цялата работа са нужни около десетина работници и три седмици яко риене с лопатата. Понякога работата им е наистина монументална - трябва да се издълбае сводест тунел между спалните, столовата, кухнята и сауната. Подовете на "романтичните" иглу пък се изрязват във формата на сърце или цвят. Истинската гордост е столовата - 7-метрово помещение със седящи места за 40 души, за която са използвани над хиляда ледени блока.

Зад инициативата стои швейцарският предприемач Адриан Гюнтер, който притежава още четири подобни селища в Швейцарските Алпи. През лятото той не си губи времето, а заминава в Канада, отвъд Полярния кръг, всяка година за месец-два изучава културата и уменията на инуитите ескимоси. "Първото ми иглу беше високо два метра и напук на всички, които ми казваха, че ще рухне, то се задържа. Затова се пробвах със седемметрова зала, но така и не я довърших. Оттогава се ограничавам до триметрови варианти", разказва Гюнтер.

Единственото изключение е сауната - тя е всъщност приспособен фургон, подобен на тези за строителните работници. След като го закара до площадката за селището, Гюнтер и приятели го засипват със сняг и той не се отличава от иглутата. После добавят пейките, пещта и съблекалнята. Разбира се, това е сауна за непретенциозни смелчаци, защото няма душ, където да се измиеш, и ти остава единствената алтернатива да се бухнеш полугол в снега. Ако оцелееш след подобен екстрийм, можеш с гордост да заявиш, че от опит знаеш какво е да си се потил вътре в кубче лед.

Цялата история започва през 1996 г., когато шепа ентусиасти решават да се пробват как би изглеждало да имаш непретенциозна спалня в горния край на най-високите писти. При Мота Налунс в района на Сквол (Scuol) на около 2300 м надморска височина те вдигат три иглу и веднага оценяват предимството на това пръв да се пуснеш по склона, докато и най-ентусиазираните от хотелите долу тепърва се нареждат на опашки на ски влековете. Четенето на книжки как се строи иглу и експериментирането с моторните резачки прерастват в бизнес начинание, защото все повече любопитни питат може ли и те да преспят в ледените къщички. При толкова желаещи да се правят на ескимоси компанията вдига второто селце край Цермат, в подножието на връх Матерхорн, на почти 2600 м надморска височина.

Условията са спартански и луксът се изразява най-вече в спиращата дъха гледка на околните планински върхове, в шеметните цветове на изгревите и залезите и на купищата ярки звезди нощно време. После идва ред на ледения бар и на сауната, на градината с ледени скулптури, изработени от канадски индианец, и на неизбежното привличане на арт директор, отговарящ за цялостния стил на помещенията и декорацията.

Може да си помислите, че преспиване в подобни екстремни условия е само за добре тренирани луди глави. Нищо подобно, според собствениците при тях са отсядали от 4-годишно дете до 82-годишен старец. Никой не се е оплаквал, макар че една двойка испанци накрая са поискали да спят в малко по-топлата съблекалня пред сауната. Температура в иглуто е падала до минус 8 градуса, но това е, когато навън планинските ветрове брулят склона при минус 34 градуса. Обикновено в помещенията въздухът не е по-топъл от минус 4 градуса иначе таванът и стените ще започнат да капят по главите на спящите. Затова преди лягане спалните чували се затоплят с грейки, а при ставане - някъде около седем и половина - се поднася чаша горещ чай или шоколад.

Накрая малко ориентация за цените и условията. Нощувката в някое от иглу селищата струва между 90 и 150 евро в зависимост от това дали искате да спите в груповите помещения или в романтичните "апартаменти". Не бива да забравяте още, че това все пак си остава високорисков сегмент на туризма, а значи и условията по резервацията са по-строги. При отказ един месец преди нощувката не се плаща никаква неустойка, но ако промените плановете си една седмица предварително, ще трябва да се разделите с половината от сумата, която се планирали да дадете.

Отказ седем или по-малко дни преди резервацията ще ви струва цялата сума. И дори да сте потеглили към Швейцария, Австрия или Германия, пак нищо не е на 100% сигурно, защото организаторът си запазва правото да отменя всички ангажименти в случай на лошо време. Най-голямата опасност ви дебне изписана със ситни букви в брошурата: "Престоят, пристигането и отпътуването от хотела са риск, който поема единствено гостът."

Оттам нататък вие си знаете.

Видяна общо: 357 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.