Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Мечо Пух стана на 80 години

Дата: 26.12.2005

Освен че догодина е годината на Моцарт, тя ще бъде посветена и на един литературен герой, който също има юбилей: един от най-знаменитите детски литературни герои - Мечо Пух - стана на 80 години.

За първи път се появява на бял свят на страниците на вестник London Evening News в навечерието на Коледа през 1925 г. Днес книгите с героя на Алън Милн са преведени на 40 езика и всяка година Пух и приятелите му донасят над 5 милиарда долара печалба на компанията Уолт Дисни, която държи авторските му права.

Самият автор обяснява, че вдъхновението за този герой му дошло наготово: синът му, който се казвал Кристофър Робин, си имал плюшено мече, с което не се разделял, а то било кръстено на любимата му мечка в лондонския зоопарк. Момчето си имало и други плюшени играчки, които също се превърнали в герои на историите - прасенце, магаре и кенгуру. През 2001 г. почитателите на Пух бяха смаяни от документален филм на BBC, в който се съдържат и кадри със самия Кристофър Робин в гората Ашууд. Лентата била намерена 70 години след като била заснета.

Алън Милн бил един от известните писатели в списание Пънч. След като през 1926 публикува първото издание на историите за Пух, те му носят светкавичен успех и популярност. Мечето и неговите приятели се превръщат в любими герои за английските деца, а по-късно и за децата по целия свят.

Сред тях били и дъщерите на Уолт Дисни. Те толкова харесвали този герой, че през 1961 г. той решил да откупи правата на книгата. Това станало пет години след смъртта на Милн. Компанията адаптира също толкова знаменитите илюстрации на Е. Х. Шепърд и започва да произвежда филми, телевизионни програми и всевъзможни продукти, свързани с този персонаж. Неотдавна дори стана ясно, че Мечо Пух ще се сдобие с приятелка в планираните телевизионни серии през 2007 г. Приключенията на Пух продължават и извън книгите, макар и да не са толкова забавни и мъдри.

Клер Милн, дъщерята на писателя, която живее в Англия, оспорва в съда търговските права за САЩ, които се държат от семейство Слезинджър. В същото време семейството води съдебни дела срещу Уолт Дисни, като едно от обвиненията е, че компанията е превърнала английския герой в гигантски мултимедиен бизнес. Борбата между фамилията и компанията започва на 70-годишния юбилей на знаменитото мече и все още не е приключила окончателно - в началото на месеца случаят е прекратен от съда, но Слезинджър ще обжалват решението.

Според сстатистиката Мечо Пух е най-популярният детски герой наред с Мики Маус. На трето място е Фродо Бегинс, следван от Хари Потър.

списание Форбс

Видяна общо: 376 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.