Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Махмурлукът струва на Великобритания 2 млрд. паунда годишно

Дата: 26.12.2005

Коледните и новогодишните празници влияят зле и на икономиката, и на личните финанси. Този извод се налага от различните предновогодишни изследвания, тиражирани от различни европейски медии.

Според Индипендънт махмурлукът е виновен за годишни загуби на британската икономика от около 2 млрд. паунда. Причината са масови отсъствия на работници след препиване. Очевидният извод, че човек с махмурлук не е особено полезен на работното място, бил потвърден и от учени от университета в Глазгоу. Експериментът, за който били похарчени около 40 000 паунда, бил финансиран от Съвета за изследване и алкохолно образование. В него участвали седемдесет студенти. На половината от тях била поставена задачата да излязат някъде, да се забавляват и да се напият, останалите трябвало да останат трезви. На следващия ден студентите били помолени да свършат някои простички задачи. За никого не било изненада, че доброволците с махмурлук се справили по-зле от трезвениците, въпреки че и двете групи постигнали еднакви резултати на тестовете за краткосрочна памет.

Махмурлиите се чувствали уморени, имали проблеми с концентрацията и не шофирали много добре. Като се добавят и намаленото зрение, гаденето, липсата на концентрация, е ясно, че никой от контролната група не е в състояние да върши работа, гласи изводът на учените. Явлението е съпроводено и с болестни симптоми като хормонални и имунни нарушения, дехидратация и проблеми със съня, които осигуряват на потърпевшия от препиване болничен отпуск. Което от своя страна вреди на фирмата.

Освен на икономиката, празниците се отразяват негативно и на личния бюджет. Изводът се потвърждава от изследване на "Делойт и Туш", цитирано от Еврообзървър. Според анкетата тази година европейците смятат да ограничат разходите си за коледни украси и за подаръци. Най-пестеливи си обещават да бъдат германците, които възнамеряват да свият разходите с около 9%, след тях се нареждат португалците и италианците, които смятат да намалят похарчените за празниците пари с 6%. Средно гражданите на ЕС похарчат за покупки с 3% по-малко от миналата година. Все пак за посрещането на коледните празници европейците са отделили около 10% от семейния бюджет, като най-разточителни се очертават гражданите на Ирландия, Великобритания и Испания.

Въпреки икономическите трудности жителите на ЕС няма да се откажат да украсят домовете си с коледна украса, но тя няма да бъде толкова пищна и нова както досега.

Повишаването на цените на петрола, забавеният икономически ръст и увеличаването на безработицата са основните причини за затварянето на кесията на жителите на Стария континент.

Видяна общо: 350 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.