Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Лотарията Ел Гордо раздаде над 2 млрд. евро в Испания

Дата: 25.12.2005

Каталунско градче забогатя с Е 510 милиона
Шампанско се ля по улиците на Вик заради "подаръка" на Дядо Коледа

Дядо Коледа тази година подрани в испанското градче Вик в провинция Каталуния. В навечерието на Рождество над селището с около 30 000 жители се изля златен дъжд. А виновникът за това се казва Ел Гордо, лотарията с най-големи печалби в света.

Жители на Вик спечелиха общо 510 млн. евро. Градчето, което е близо до Барселона, е известно със своите църкви. Сега обаче славата му се разнесе заради невероятния късмет на жителите му. Всичките 1700 печеливши лотарийни билети са били купени от тотопункт в града, а всеки фиш носи печалба от 300 000 евро. След изтеглянето на печелившата комбинация по улиците на Вик започна спонтанна масова фиеста. Повечето жители излязоха от къщите си и се поздравяваха взаимно за късмета, който ги е споходил.

"Няма да повярвам, докато не видя парите", казва 18-годишната Александра Монтанер, която е сред печелившите. Тя засиява от радост, когато нейни приятели отварят бутилка шампанско и започват да раздават чаши с пенливата течност на минаващите по главната улица на града. "Никога не съм виждала толкова хора по улиците", казва още Монтанер, която работи във фирма за кетъринг на своите родители. Тя вече е решила какво ще прави със своята печалба. Първо ще си вземе лъскава кола, а през лятото ще отиде на пътешествие с приятели.
Масовата веселба в града създаде работа на полицията. Служителите на реда
отцепиха улицата, където е тотопунктът продал печелившите билети. "Това е ново за нас. Не ни се е случвало досега да имаме толкова много печеливши. Направо сме изумени", каза Мигел Колина, собственик на пункта.

Лотарията Ел Гордо или "Дебелата" е измислена така, че да дава възможност на колкото се може повече хора да спечелят. Тя стартира преди 200 години. Системата е основана на "поделени номера". Това позволява парите да бъдат разхвърляни в повече хора, а не да се концентрират в едни голям джакпот, който отива в един човек. Принципът е следният: лотарията издава билети с петцифрени комбинации, които започват от 00001 и стигат до 85000. Всяка една комбинация от цифри се пуска в 1700 еднотипни билета. Цената им е 20 евро. Ако се окажат с печелившата комбинация, всеки собственик на такъв билет взима по 300 000 евро награда. Печелившата комбинация тази година беше 20085. И се оказа, че всички 1700 билета с нея са купени в град Вик.

"Всяка година предлагаме билети с тази комбинация, но досега никога не е била печеливша. Чакахме този момент от години", казва още Мигел Колина. Той обясни, че са продавали фишове както на отделни хора, така и на барове и ресторанти. По традиция заведенията продават билетите на свои клиенти срещу цена от 20 евро, на която са ги купили, или на по-ниска. После си делят парите с късметлията. Собственичката на ресторант във Вик Карме Кривийер прави същото, като продава на служителите си билет за 10 евро и сега са спечелили общо 1,8 млн. евро.

Не за първи път печалбата от лотарията отива в един-единствен град. Миналата година щастливците бяха от град Сорт, също в провинция Каталуния. Името на самия град означава "късмет" на каталунски. През 2000 г. всички пари от "Ел Гордо" отиват в град Сеговия.
"Дебелата" лотария е "свещена" испанска традиция с която се отбелязва началото на празниците. Тегленето й отнема поне три часа. Избират се общо 1800 числа, които се въртят в златна сфера. Всички комбинации, които се паднат, носят някаква печалба, която варира от цената на билета до основната печалба, известна като Ел Гордо. Тази година тегленето продължи два часа и половина. Както се прави от 200 години насам, деца от едно определено училище, което преди време е било сиропиталище, пеят песни, след като се обяви петцифрената печеливша комбинация. Церемонията се предава пряко по всички испански тв канали.

Лотарията е смятана за най-богатата заради общата сума пари, които се изплащат. Тази година в цяла Испания са спечелени общо 2,02 млрд. евро от нея.

Видяна общо: 531 рейтинг: 0.13

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.