Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Над 20 % ръст на екскурзиите за празниците

Дата: 27.12.2005

Около 15 хиляди българи ще заминат за чужбина, за да посрещнат 2006 г., сочат предвижданията на туроператорите. Въпреки че тези, които празнуват Коледа и Нова година в други страни, не са толкова много, туристическите фирми очакват сериозен ръст спрямо миналия декември и януари - между 20 и 30 на сто.

Туризмът е един от най-силните мотиви българинът да посещава чужди страни, показват резултатите от изследване на социологическата агенция Алфа рисърч. Проучването регистрира превес на организираните пътувания над индивидуалните. Приблизително половината от туристите са пътували в група, а останалите - с резервации от агенции. В най-масовия случай хората тръгват на път веднъж годишно. Това обаче не отговаря на желанията им - близо две трети казват, че биха пътешествали по-често.

Все повече избират за зимните празници топли и далечни дестинации - Египет, Тунис, Испания, Йордания, Дубай и страните от Латинска Америка, казват от фирмите. Ако допреди година-две туристите предпочитаха да отидат до съседните Турция и Гърция, сега се насочват и към по-екзотични и непознати дестинации, показва информацията на големите български туроператори. Налага се и друга тенденция - търсят се по-дълги пътувания, не само за два-три дни, а чартърните програми със самолет стават по-предпочитани от автобусните. Мнозина избират програмите в големите европейски градове.

"Слънчева авантюра през зимата", "Лятото и морето са на три часа път от вас", "Десет дни лято през зимата" са често срещани реклами. Според собственика на ТА Алма тур - Любомир Панковски, водещите места за почивка тази година са Дубай, Египет и Тунис. Туроператорите отчитат силен ръст в търсенето на екскурзиите до Египет. Президентът на ТА Алфатур - Гриша Костов посочи Хургада, Египет, като дестинация номер 1 тази година. И според Алма тур тази година българските туристи в Египет ще са два пъти повече от 2004 г. Цялата чартърна програма, която продължава и след Нова година, ще заведе до топлата страна 2500 души, каза Панковски от Алма тур. Само за празниците пък там ще има около 450 българи.

Според туроператори самолетните пътувания бележат ръст за сметка на екскурзиите с автобус. По думите на Гриша Костов автобусните пътувания са намалели наполовина.

Сравнително икономична дестинация за Нова година е Тунис. По данни от Алма тур и други фирми петдневна почивка там струва средно между 460 и 520 евро. Скъпа, но търсена е почивката в Дубай. Цената на новогодишния пакет е средно около 1000 евро. По информация на Алма тур в цялата чартърна програма ще се включат над 2 хил. туристи от България.

Испания е сред хитовите дестинации около Нова година, съобщи Христо Гълбачев от Астрал холидейз. Предложенията са за курортите Коста дел Сол, Марбея, както и Барселона, Мадрид. Към Испания се очаква да поемат около 4 хил. българи.

Агенциите съобщават, че тази година много от туристите ще посрещнат Нова година в големите европейски столици - Париж, Лондон, Рим. Повечето програми са с чартърни, а не с редовни полети. Клиентите свикнаха и предпочитат всичко да им е организирано, а не да се грижат сами.

В списъка на предложенията за Нова година са и много нови маршрути, за които компаниите все още проверяват пазара - Йордания, Доминиканската република, Куба, Мексико, Тайланд. Това са пътувания за по-платежоспособни туристи, защото цената започва от 1000 евро нагоре, но и за тях има по-голямо търсене в сравнение с миналата година.

Гърция и Турция запазват позициите си. Многобройните и разнообразни екскурзии до съседните държави остават все така търсени, защото са по-достъпни, посочи Любомир Панковски.

В бранша смятат, че тази година се заражда още една тенденция - туристите тръгват на по-дълги почивки, а не само за два-три дни. Голяма част от тях изчакват да премине празничната суматоха и заминават непосредствено след това, посочи Гриша Костов. Така ваканцията излиза поне два пъти по-евтино. Ако пътуването до Тенерифе по Нова година струва 600 евро, няколко дни по-късно цената пада наполовина, обясни той.

По Коледа и Нова година е трудно да се намери свободно място и в хотелите и курортите в България, казват от агенциите. По думите на Панковски тази година са търсени туристическите обекти с допълнителни услуги - спа, басейни, спорт. Пълни са и морските курорти.

Видяна общо: 449 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.