Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Промените в климата може да причинят топене на вечнозамръзналата покривка под Аляска

Дата: 27.12.2005

Промените в климата могат да доведат до разтопяване на вечнозамръзналата покривка на Аляска до края на века. Това сочат резултатите от ново проучване, разработено с помощта на суперкомпютър, който е разиграл различни климатични модели за бъдещето на тази покривка с дебелина приблизително 3,40 метра. Според най-лошия сценарий повишаването на температурите може да я разтопи напълно до 2100 г., което ще промени изцяло екосистемите в районите на Аляска, Канада и Русия.

“Ако тази покривка, която е най-близка до земната повърхност, се разтопи, тя може да отдели големи количества отровни газове в атмосферата и да засили глобалното затопляне”, обясни Дейвид Лорънс от Националния център за изследване на атмосферата. “Може и да подценяваме темповете, с които се повишават температурите на земята”, допълни той. Въпреки това има и учени, които не подкрепят теорията. Според Владимир Романовски, учен от Университета във Феърбанкс Аляска разтопяването няма да е толкова силно и толкова дълбоко. Компютърният модел не е взел предвид някои природни фактори, които действат в посока към поддържане на вечнозамръзналите територии студени, допълни Романовски.

Тези територии се намират в основната си част под Аляска, Канада и Сибир и могат да достигнат дълбочина от 300 метра към Северния полюс. Топенето на замръзналите територии е само поредното доказателство за промените в Арктическия климат. През септември беше установено, че полярната шапка на Земята се е свила до най-малките си размери от 25 години насам. Тундрата се раззеленява, а от НАСА съобщиха, че 2005 г. е била най-топлата в историята на Земята.

Geophysical Research Letters

Видяна общо: 366 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Промените в климата може да причинят топене на вечнозамръзналата покривка под Аляска
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.