Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Светът отбелязва една година от опустошителното цунами в Югоизточна Азия

Дата: 27.12.2005

Държавите на Индийския океан, пострадали от опустошителните вълни-цунами преди година днес почитат паметта на 200 хиляди жертви на природната стихия.

На 26 декември 2004 г. земетресение от степен по-висока от 9 по скалата на Рихтер разтърси бреговете на индонезийския остров Суматра и предизвика гигантски приливни вълни, които засегнаха повече от 10 държави в Индийския океан. Повече от 168 000 души загинаха или се водят изчезнали в индонезийската провинция Ачех, която е една от най-пострадалите от бедствието, тъй като беше най-близо до епицентъра на земетресението. В часа, в който първата вълна заля крайбрежните райони на Ачех, стотици индонезийци, начело с президента Сусило Бамбанг Юдхойоно запазиха минута мълчание в памет на жертвите. Ръководителят на островната държава присъства и на поставянето на сирена, която е част от системата за предупреждение от цунами, а след това посети и общите гробове, където са положени телата на анонимните жертви. В Шри Ланка също запазиха две минути мълчание и се помолиха в памет на загиналите. Президентът на страната избра възпоменателната церемония да се проведе в селището Пералия, където повече от 1000 пътници загинаха във влак, който беше погълнат за няколко секунди от внезапния прилив на 26 декември 2004 г.

Животът на 31 000 души беше отнет в Шри Ланка, където президентът Махинда Раджапксе призна, че възстановяването на пострадалите райони върви много бавно. Церемонията в Пералия се проведе при засилени мерки за сигурност, поради опасенията от терористични нападения на тамилските бунтовници. Паметта на жертвите от 26 декември 2004 г. беше почетена и в Тайланд. Вицепремиерът на страната Суват Липтапанлоп заяви, че в траурните церемонии ще вземат участие над шест хиляди души, включително и 1359 чужденци, загубили близките си трагедията. Според агенция РИА “Новости” 476 високопоставени чуждестранни гости, сред които и четирима държавни и правителствени ръководители на Австралия, Германия, Франция и Швеция, са очаквани за поклоненията.

Тайландското правителство е отпуснало 7,5 милиона долара от държавния бюджет, за да финансира церемониите. Официални мероприятия са предвидени на седем места в четири провинции – Пукет, Пхангнга, Транг и Краби. Тайландският премиер Таксим Шинаватра ще направи първата копка на паметник, посветен на жертвите от цунамито в националния парк на провинция Пхангнга. На 26 декември 2004 г. опустошителните приливни вълни в Тайланд отнеха живота на 5395 души, сред които 2245 чужденци. До този момент все още не са разпознати телата на около 800 души, а други 3000 се водят за безследно изчезнали.

Американският президент Джордж Буш изпрати специално видеообръщение, в което определи трагичната годишнина като “ден на скръб”. “Природата е грандиозна сила и може да нанесе велика трагедия, в течение на историята, човечеството се е възраждало през огън и потоп отново”, се казва в президентското обръщение. “Една година след цунамито, американците с цялата си вяра се присъединяват към народите по света в духа на обединение, възпоменание и преклонение”, се казва още в документа. В посланието си американският президент поздравява своя индонезийски колега за неговата непоколебимост, а също така и благодари на американските граждани и правителство за оказаната хуманитарна помощ. От своя страна бившият президент на САЩ и специален пратеник на ООН за пострадалите региони в Югоизточна Азия Бил Клинтън приветства днес усилията за възстановяването стихията в Индонезия, но добави, че е необходимо да се направи още. Клинтън призова да се продължат усилията под егидата на ООН за възстановяване на страната. “Целият свят, включително САЩ, международните финансови организации и гражданското общество помагат да се построят училища, болници и пътища, но трябва да се направи още”, подчерта той. “Десетки хиляди продължават да живеят в мизерни условия с липса на информация за бъдещето. Но въпреки вашите затруднения и скръб, вие сте необикновено издръжливи”, каза Клинтън. Най-тежкият момент след миналогодишното разрушително цунами в Югоизточна Азия, може би тепърва предстои, заяви генералният секретар на ООН Кофи Анан. “Това бе толкова брутално, толкова бързо и силно, че ние все още се опитваме да го осъзнаем”, се казва в него. Анан също така поздрави "безпрецедентния отговор" на милиони хора по света, решили да окажат помощ на бедстващите.

Видяна общо: 455 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Светът отбелязва една година от опустошителното цунами в Югоизточна Азия
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.