Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Режим четно-нечетно за центъра на София

Дата: 27.12.2005

От регистрационния номер на колата ще зависи на коя дата тя може да влиза в най-оживената част на града?!?

Кметът Бойко Борисов предлага влизането на коли в центъра на София да бъде ограничено, като на четни дати ще могат да се движат автомобили с четни номера, а на нечетни - завършващите на нечетна цифра. Обсъжда се и Витоша да остане пешеходна зона за постоянно. По заповед на кмета булевардът бе затворен за коли до 3 януари.

Борисов и заместниците му ще обсъждат днес с КАТ и специалисти по транспорта как да се въведе ограничението за влизането на автомобили в столичния център. След Нова година предложението трябва да бъде внесено за одобрение в общинския съвет. Първоначално това ще стане само в 2 карета на центъра, после ще важи и за целия център. "В момента обмисляме как да решим проблема с достъпа на живеещите там хора, сигурно ще им издаваме талони като за синята зона", каза зам.-кметът Милор Михайлов. Контролът по спазването на ограничението ще се осъществява от полицията. В Закона за движение по пътищата не е предвидена подобна мярка и съответна санкция за нарушителите, затова общинският съвет трябва да определи глоба.

Общинските съветници от различни политически сили обаче не са убедени, че подобно ограничение ще намали задръстванията. "В Атина има такава схема, но тя решава проблема само частично. Трябва да се направи изцяло нова организация на движението", коментира левият общинар Росен Малинов. Според него за пешеходна зона трябва да се обяви целият център между Дондуков, Раковски, Патриарх Евтимий и Витоша. Вили Лилков от ДСБ също не вярва, че това е решение на проблема. Според него отпушването на движението в София може да стане само чрез изграждането на нови улици и пробиви. "Скептичен съм, че тази мярка ще доведе до намаляване на трафика", каза и Петър Атанасов от ССД. Според него много хора ще си купят по две коли - с четен и с нечетен номер. За Атанасов изходът е в добър градски транспорт, който да откаже хората да влизат с колите си в центъра.

БТА

Видяна общо: 367 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.