Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Новите международни паспорти може да се издават само в София

Дата: 27.12.2005

Новите международни паспорти, които ще съдържат биометрични данни според изискванията на Европейския съюз, може да се издават само в София за всички граждани на страната. Тази идея се обсъжда от работната група в МВР, която отговаря за новите документи.

"Аргументът е, че за изработването на тези паспорти ще е нужна по-сериозна техника, за да се осигури съответно и по-голямата им защита от фалшификации. Ще има възможност обаче да се закупят една или две такива големи, качествени машини, които ще могат да действат в София. Няма как да има за всички градове", обясни служителят на Румен Петков.

Негови колеги от МВР обаче признават, че това ще доведе до огромен хаос и ще предизвика основателното недоволство на хората, на които ще се наложи да пътуват стотици километри до столицата. Така те ще трябва да платят освен паспорта и транспортните си разходи. Другият проблем е, че ще се образуват огромни опашки и няма гаранция, че всеки човек от провинцията ще успее да подаде документите си в рамките на един работен ден. След това пък ще трябва да дойде да си получи паспорта - вероятно не по-рано от две седмици дори за най-бързата процедура заради голямото натоварване. Заради сериозните неудобства в МВР все още умуват и не могат да вземат окончателно решение по въпроса.

Успокояващото за гражданите е, че издаването на новите паспорти трябва да започне едва в самия край на следващата година, точно преди очакваното ни приемане в Евросъюза. Документите, които са извадени преди това, ще бъдат валидни до края на записания в тях срок. Притежателите на новите чуждестранни паспорти просто ще могат по-бързо да преминават през границите на различни държави. На практика обаче основно тези паспорти ще са нужни при пътуване до САЩ, тъй като след като станем членки на ЕС, ще използваме само личните си карти в държавите от съюза.

По предварителни изчисления на МВР подмяната на задграничните паспорти ще струва 60 млн. лв.

Защита

В паспортите ще бъде вграден специален чип, който ще съдържа данните за лицевата биометрия, цифрова снимка и пръстовите отпечатъци на двата показалеца. Няма да има информация за ириса на окото, както се твърдеше. За да бъде разчетена информацията от чипа, не е нужно паспортът да минава през специален четец, това става безконтактно. Когато човек премине на 50 см от съответното устройство и до 10 секунди, информацията за него излиза на екрана на компютър.

Видяна общо: 444 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Новите международни паспорти може да се издават само в София
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.