Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Коледа в Европа: Играчки от Китай, елхи от Дания

Дата: 26.12.2005

Предколедното пазаруване в Западна Европа само увеличава шансовете за купуване на китайска стока.

Европейците празнуват Коледа с шампанско от Франция и китайски играчки под коледните елхи, като самите дървета са дошли от Дания, написа немското списание "Шпигел". Това е заключението на европейската статистическа служба Евростат. 80% от продаваните вносни играчки са от Китай, съобщиха представители на службата в Люксембург. Второто място е заето от Швейцария, която изостава с четири точки. Страната на шоколадите обаче изпреварва Хонконг, Тайван и САЩ. Швейцария е продала такива стоки на стойност 177.4 млн. евро.

През 2004 г. 25-те страни-членки на ЕС са изхарчили 4.8 млрд. евро за играчки. За същия период те са продали шампанско на стойност 970 млн. евро в останалия свят. Повече от 3/4 от пенливото вино е от Франция. При продажбата на коледни елхи първото място е заела самотно Дания. Тя е отгледала четири от всеки пет дръвчета, които са били купени от гражданите на другите страни от ЕС за празниците.

При продажбата на изкуствени елхи и коледни украшения за християнския празник пак на първо място са не толкова вярващите в Исус Христос китайци. През 2004 г. ЕС е внесъл коледни стоки на стойност 600 млн. евро и коледни светлинни украси за 220 млн. евро. От първите стоки 87% са дошли от Китай, а от последните - цели 97%. Далеч зад китайците са британските и германските предприемачи.

Ройтерс

Видяна общо: 353 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.