Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Германски учени създадоха самопаркиращ се автомобил

Дата: 30.12.2005

Немски учени създадоха кола, която може сама да се паркира. Автомобилът сам открива най-подходящото място за спиране, след което извършва гладко и безинцидентно маневрата. Това става с компютърно устройство, което може да бъде допълнително монтирано към всяка кола. Системата за самопаркиране на превозното средство е наречена Паркмейт. Очаква се тя да бъде въведена в употреба през 2008 г. Някои от компонентите й, сред които нощното виждане и топлинният сензор, ще бъдат напълно готови след пет години, уточняват от компанията производител Сименс.

Вече са проведени първите изпитания. На малка уличка в южногерманския град Равенсбург системата, монтирана в изпитателна кола от марката БМВ, е успяла да локализира място за паркиране. След това е подала звуков сигнал, за да извести шофьора, че маневрите започват. Бумерът гладко и без никакъв инцидент е влязло на задна скорост в свободното място. "Изпробваме системата от шест седмици", обяснява Дирк Цитлау, вицепрезидент на подразделението на Сименс, занимаващо се с разработка на системи в помощ на шофьорите. Проблем засега е ниската температура, която обърква топлинните датчици.

Според Цитлау системата за самопаркиране на колата няма да бъде прекалено скъпа. "Шофьорът нито за миг не губи контрол над колата", обяснява Цитлау. "Човекът управлява автомобила, но понякога технологията има предимство пред уменията на шофьора, особено когато става въпрос за бързо реагиране при определени ситуации. Опитваме се да спестим скучните задължения на шофьорите", допълва той.

Дейли телеграф

Видяна общо: 451 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.