Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Европа изпраща първия сателит от новата си навигационна система

Дата: 30.12.2005

След повече от двегодишно отлагане на 28 декември от космодрума в Байконур, Казахстан, бе изведен в орбита първият тестови сателит от европейската навигационна система Галилео. Съвместният проект на Европейския съюз и Европейската космическа агенция (ESA) едновременно конкурира, но и допълва действащата в момента американска сателитна система Джи Пи Ес (Global Positioning System - GPS), разработена първоначално за военни нужди. Европейската система е първата, предназначена за изцяло гражданска употреба и ще струва около 3.8 млрд. евро. Тестовият сателит Джиове-A бе изведен в средна околоземна орбита на височина 24 хиляди км от руска ракета Союз. Апаратът, на стойност 28 млн. евро, тежи около 600 кг и изпробва различни технологии в тази високо радиоактивна среда, сред които най-точният според ESA атомен часовник, изпращан някога в Космоса. Тестовият сателит е изработен от британската фирма Surrey Satellite Technology съвместно с най-големите европейски космически концерни. След като бе изведен в орбита, той се контролира от операционен център в град Гилфорд.

С проекта Галилео Европа се надява да получи независимост в една стратегическата област, каквато е сателитната навигация. Този тип навигиране се превърна в жизненоважен за управлението на въздушния и морския трафик, както и на движението по магистралите. Миналата година Евросъюзът и САЩ се договориха за приемането на общи технически стандарти за двете системи за спътникова навигация, превъзмогвайки притесненията на Пентагона, че Галилео ще изложи на риск сигурността на американската Джи Пи Ес. Европейският сателит е съвместим и с руската мрежа GLONASS, контролирана също от военни, които не могат да гарантират поддържането на непрекъсната работа. По думите на ESA Галилео ще бъде под граждански контрол и ще открива местоположение в реално време и с точност до метър, дори и под земята. Работата на Галилео ще бъде гарантирана при почти всякакви екстремни условия, като потребителите ще бъдат информирани за секунди, в случай че някой от сателитите има проблем. Това ще е от голяма важност, особено в ситуации, в които безопасността е решаваща, като например направляването на влакови композиции и коли, приземяването на самолети и т.н.

Следващата фаза на проекта ще бъде изпращането през 2006 г. на втори тестови сателит - Джиове-Б, а до 2008 г. ще бъдат изстреляни още четири работещи апарата. Крайната цел остава разполагането на 30 сателита в околоземна орбита, а самата мрежа трябва да бъде отворена за търговска употреба през 2010 г. Евросъюзът потърси и други "дарители" за проекта, за да си помогне при покриването на разходите по инвестицията. Към днешна дата са сключени споразумения с Китай и Израел и се водят преговори с още държави, сред които Украйна, Индия и Мароко.

EUBusiness

Видяна общо: 417 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Европа изпраща първия сателит от новата си навигационна система
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.