Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Цял един свят от птичи поглед

Дата: 31.12.2005

Когато Гугъл представи Гугъл Ърт, софтуер със свободен достъп, даващ възможност за комбиниране на сателитни и въздушни снимки, компанията акцентира върху полезността му като инструмент за обучение и навигация или като чисто удоволствие. Той дава възможност забележителности като Айфеловата кула, Биг Бен или египетските пирамиди да бъдат видени от въздуха. Но след дебюта си през лятото Гугъл Ърт стана обект на внимание от съвсем друга посока. Представители на няколко държави вече изразиха загриженост, че така на показ излизат правителствени сгради, военни съоръжения и други важни обекти.

Особено шумно изразяваше недоволството си Индия, чиито закони още от 1967 г. строго ограничават сателитната и въздушната фотография на мостове, пристанища, рафинерии, военни съоръжения и др. "Това може сериозно да навреди на сигурността на страната", казва В. С. Рамамурти, зам.-министър в индийското министерство на науката и технологиите. Протести се чуват и от Северна Корея, Тайланд, Русия и др. Те обаче не могат да направят почти нищо друго, освен да недоволстват.

Гугъл Ърт е поредното доказателство за все по-нарастващата отвореност на дигиталния свят, където информация, доскоро строго охранявана, може да се превърне в достъпна за всеки. Много експерти по сигурността се съгласяват, че подобна нарастваща прозрачност и дискомфортът, който тя създава, са неизбежен страничен продукт на мощта и обхвата на интернет.

Други обаче са на мнение, че опасенията са излишни, тъй като генерираните от Гугъл Ърт образи са почерпени от множество източници, където отделните снимки сами по-себе си също са достъпни. Гугъл Ърт не разполага с нови образи, казва Джон Пайк, директор на Globalsecurity.org, компания, която сама разролага с архив от сателитни снимки. Те просто събират на едно място снимки, които някой друг вече е пуснал в мрежата. Ако те са причинили нещо лошо, това се е случило по-рано."

Самият проект Гугъл Ърт беше разработен от малката компания Кийхоул, закупена от Гугъл миналата година. Той беше представен през юни като безплатна програма за сваляне, състояща се от софтуер, който дава възможност за "прелитане" над улици, забележителности, сгради, планини, гори и води. При написването на всеки адрес в САЩ, Канада или Великобритания, или на географската ширина и дължина на търсенето място, или дори просто на дума като пирамиди, или Тадж Махал и на екрана ще се появи търсеният образ - от сателит, или от въздуха.

През 90-те американските власти започнаха да разрешават на компаниите, поддържащи сателити, да заснемат образи с висока разделителна способност, което даде възможност на много да станат по-конкурентоспособни на пазара. За тях обаче важат множество ограничения. Така например, по силата на американския закон заснетите над Израел образи могат да стават достъпни за общо ползване само в ниска резолюция. Много зони се считат за забранени с оглед на националната сигурност, а снимките от други биват пускани със забавяне във времето - 24 или повече часове.

Сигурността обаче е била последното, за което е мислил Джон Хенки, когато преди 5 години участвал в основаването на Кийхоул с цел използването на сателитни и въздушни снимки за създаването на триизмерен свят. Идеята на предприемача, създател на две компании за видеоигри преди Кийхоул, била да бъдат направени игрите по-интересни. Сега обаче на Хенки, отговарящ за проекта Гугъл Ърт, се налага да участва в сложни разговори за "прозрачността". Той говори с ентусиазъм за нея и възможностите, които тя дава при определени обстоятелства - спасителни операции при бедствия, опазване и възстановяване на околната среда, борба с горски пожари и др. Проектът предвижда обновяване на всеки 18 месеца, както и подмяна на всички образи, които са размити по различни причини. Дори и в името на сигурността.

Ню Йорк таймс

Видяна общо: 1834 рейтинг: 0.45

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.