Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Скандали '05

Дата: 30.12.2005

Отиващата си 2005 г. беше годината на природните бедствия, на прощаването с папа Йоан Павел Втори, на европейската криза, но и на няколко шумни скандала. Пресата беше взривена последователно от съобщенията за тайните затвори на ЦРУ в Полша и Румъния и разпореждането на Джордж Буш да се подслушват телефоните на американците. Новината започна да наподобява снежна топка след започналите упреци, опровержения, комисии и заключения. Американският държавен секретар Кондълиза Райс след първата си среща в Берлин с новоизбрания германски канцлер Ангела Меркел опита да смекчи критиките, заявявайки, че САЩ са задължени да предпазват гражданите си от тероризъм и ще използват всички законови мерки за целта. Меркел подчерта, че правилата на демокрацията трябва да се спазват, но също, че разузнавателните служби трябва да могат да изпълняват задълженията, за които са създадени.

Стана известно, че американският президент Джордж Буш е разпоредил пълно разследване на изтичането на информация за секретната програма за подслушване на американски граждани на територията на САЩ. Държавният глава определи пропуска в сигурността като позорно действие. Според информации на в. "Ню Йорк таймс" американските служби за сигурност са подслушали милиарди разговори в целия свят на предполагаеми членове на "Ал Кайда".

Финансова афера отново разтърси Апенините

След години на финансова и политическа стабилност италианците напомниха, че все пак са южняци. Гуверньорът на централната банка на Италия Антонио Фацио беше принуден да подаде оставка. Положението му стана неудържимо, след като миналата седмица той стана обект на разследване от страна на магистратурата в Милано заради скандал, че е оказал натиск за сключване на приватизационна сделка воден от корупционни подбуди.

Гуверньорът влезе в окото на бурята през юли, когато магистрати започнаха проверка срещу него по обвинения, че е фаворизирал Банка пополаре италиана срещу холандската ABN AMRO при търг. В края на миналата седмица бившият главен изпълнителен директор на банката Джанпиеро Фиорани беше арестуван и разпитван 15 часа по аферата. Разпространени през лятото аудиозаписи разкриват, че Фацио и съпругата му Мария Кристина са съветвали Фиорани как да действа срещу ABN AMRO.

"Българската следа" пак изплува

Станалата нарицателна "българска следа" изплува отново в италианския печат около кончината на светия отец Йоан Павел II благодарение на изявленията на пенсионирания съдия-следовател Фердинандо Ипозимато. Но истинската буря предизвикаха съобщенията, че Ирландската служба за разкриване на незаконно придобити капитали и активи (САВ) разследва България във връзка с опит за изпиране на пари чрез инвестиране в недвижима собственост от екстремистката Ирландска републиканска армия (ИРА). Терористите са оглеждали инвестиция до 25 млн. евро в хотелски и търговски комплекс край Пловдив. Парите са част от 38-те милиона евро от банковия обир в Белфаст през декември 2004 г.

В заключителния доклад на комисията на комисията на ООН, оглавявана от Пол Волкър, разследваща злоупотребите по хуманитарната програма на ООН за Ирак Петрол срещу храни, посочи, че БСП е получила 3 млн. барела иракски нефт в нарушение на наложено ембарго. Изводите потвърдиха съобщенията във в. 'Ал Мада'. Програмата започва от 1991 г. и продължава до 2003 г. За БСП са били отредени общо 8 млн. барела, от които са доставени малко над 3 млн. Според таблица към доклада доставките са осъществени през две компании - Братя Василеви и руската Машиноимпорт. Докладът изброява три договора, по които като ползвател на петролните бонове е записана БСП. Доставките за БСП са свързани и със скандалния руски политик Владимир Жириновски, за когото според комисията "Волкър" са били предназначени общо 73 млн. барела нефт. Най-малко 28 петролни доставки, предназначени за Жириновски, са били финансирани от базираната в Тексас компания Бейойл, срещу чийто президент Дейвид Чалмълс и неговия заместник - българина Людмил Дионисиев, бяха повдигнати обвинения в злоупотреби по "Петрол срещу храни". Чалмълс и Дионисиев, бивш директор на "Химимпорт" от социалистическо време, бяха арестувани през април в САЩ. Банкови записи доказват, че между май и септември 1999 г. около 1.7 млн. долара на пет вноски са били прехвърлени от "Бейойл" по сметка на "Пласко шипинг" в банката "Креди Агрикол Индосуез".

"Пласко" е базирана в Либерия компания, свързана с Дионисиев. Няколко дни по-късно "Пласко" прехвърля същата сума по сметка на сина на Жириновски Игор Лебедев в "Бенк ъф Сипрус", пише в доклада. Сред цитираните документи има и писмо от Жириновски към Дионисиев от 13 януари 1999 г., с което руският политик кани служителя на "Бейойл" да посети Москва. Скандалът не предизвика дебати за политиката на България към Ирак преди и след свалянето на Саддам.

Видяна общо: 438 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.