Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Шофьорите не искат да са пешеходци през ден

Дата: 29.12.2005

Общинарите раздвоени за идеята на кмета Борисов!

"Коя дата сме днес - а, осми! Значи, БМВ-то, понеже е с четен номер. Мерцедесът остава за утре." Така столичен общинар резюмира накратко как ще се приложи на практика идеята на столичния кмет Бойко Борисов за нов ред за влизане с автомобили до центъра на София. Той предвижда колите, завършващи на четен номер, да имат достъп до жълтите павета само на четни дати. Съответно возилата с нечетни цифри ще ги вадим от гаража само на нечетно число.
Идеята е да се намалят задръстванията в столичния център. Хората, които го обитават, ще карат в района със специални талончета, а останалите ще паркират преди навлизането в централната градска част.

Общинарите вече са разделени на "за" и "против" проекта. Болшинството са на мнение, че той е неприложим, въпреки че се прилага с успех в Гърция и Исландия например. Преди Борисов същата идея лансира и Долорес Арсенова, екоминистър в предишния кабинет. Нейният мотив обаче не бе битката със задръстванията, а за да не се замърсява центърът.

Друг проект, който Борисов лансира, е "Витоша" целогодишно да бъде пешеходна зона. Този вариант вече бе приложен на практика по времето на Александър Янчулев, но при кметуването на Стефан Софиянски улицата пак бе отворена за автомобили.

Общинарите лансират от десетина години различни идеи за разрешаване на проблема със задръстванията.

Единият бе в центъра да се кара само със специално закупени талони - нещо подобно на винетки. Който не може да си го позволи - не кара.

Друг вариант бе делението четни - нечетни да става само в определени дни или седмици - например около празниците, когато трафикът е наистина висок.

Според трета версия в определени пикови часове - например рано сутрин и в 18 следобед, през половин час и двете платна на един и същ булевард трябва да се отварят само в една посока, така че да пропуснат всички автомобили по най-бързия начин.

Най-лансираната идея напоследък е разширяване на булеварди за сметка на зелените площи. Анкета на "Стандарт" сред столичани показа, че идеята достъпът до центъра да е според номера на колата не се радва на голяма подкрепа сред водачите. "Защо да плащам годишен данък за колата, а да я ползвам само половината време.

Не може насила да ме правят пешеходец", беше най-честият довод на повечето шофьори. Според тях в сегашното си състояние градският транспорт не осигурява бърз достъп до центъра. "Значи едни ден с кола, а на другия трябва да плащаме за такси", роптаят собствениците на автомобили.

Стандарт Нюз

Видяна общо: 422 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.