Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Розите, киселото мляко...

Дата: 30.12.2005

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева съобщи, че се подготвя издаването на имиджов вестник за България с работно заглавие Европейски вестник. Той щял да е с тираж около 5 000 броя и ще се разпространява в посолствата у нас и в чужбина.

Очевидно идеята на министър Кунева е да популяризира страната и да промени представите за българите като за тъмни балкански субекти. Този стремеж не е лош, но дали това е начинът? Всеки, който се е опитвал да прави ведомствен бюлетин, може да си представи картинката (в министерство пишат вестник), а и вероятно вече се е усъмнил в смисъла на мероприятието. Защото:

Първо, държавната администрация срамно се провали (може би дори не опита) адекватно да се комуникират многобройните промени, свързани с присъединяването към ЕС. Затова пък има богат опит в издаването на традиционно скучни, непрофесионални и неясно към кого ориентирани продукти. Последното между другото е най-важно, а и характерно за криворазбраната медийна политика на изпълнителната власт - най-често нейните представители не знаят какво послание искат да отправят, към кои групи хора е насочено и кои са комуникационните канали към тях, затова:

Второ, вече си представяме България, така както често е поднасяна на чужденците - рози и кисело мляко. В подобни рекламни издания българите обикновено са облечени в народни носии с кози калпаци на главите и нерядко орат с дървени рала. Тъжното е, че неясно колко чиновници, чиято работа всъщност е съвсем друга, ще се потят над бъдещия продукт нахалос.

И трето, хубаво е в администрацията да се поставят смислени цели, които на всичкото отгоре са остойностени и се знае как тази стойност ще се изплати. Независимо дали за намислената пропаганда са нарочени европейски пари или някое изпаднало вътрешно бюджетче.

novinite.com

Видяна общо: 416 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.