Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Бургаските архитекти срещу небостъргача

Дата: 30.12.2005

"Законовите процедури по издаването на строителните разрешения за строежа на небостъргач не са били спазени, а община Бургас е оформила строителните разрешения и всички останали документи тайно и със съмнителна бързина". Това бяха част от аргументите, с които архитектите, присъствали във вторник на общественото обсъждане за бъдещия небостъргач в Бургас, демонстративно напуснаха дискусията.

"Във всяка нормална държава, когато една община иска да направи такова нещо, първо предизвиква широко обществено обсъждане. В случая има заповед на кмета, подробен устройствен план, а гражданите и архитектите са в неведение и са поставени пред свършен факт", каза арх. Владимир Милков - член на управителния съвет на Съюза на архитектите в България (САБ) и Камарата на архитектите в България (КАБ). Той припомни чл. 62 от Закона за устройство на териториите, който разрешава застрояване само на 2% от паркова среда, но с постройки за широко обществено ползване, за летни театри, детски площадки и др.

Съюзът и камарата в Бургас ще излязат с официално становище па въпроса за строежа на небостъргача до броени дни. Повечето от членовете им обаче не са против проекта по принцип, но не одобряват реализацията му на територията на бургаския крайморски парк.

Едно от опасенията на тези експерти е, че сграда с височина 150 м ще възпрепятства планираното изместване на полосата за излитане и кацане на бургаското летище. Промяната е наложителна, тъй като в момента самолетите, които аеропортът обслужва, тормозят със шума си жителите на жилищните квартали Славейков и Изгрев.

Според друг известен бургаски архитект - Георги Ташев, сградата ще бъде в опасна близост с едно от най-богатите калонаходища в света - Атанасовското езеро. Пак там се намира и един от сондажите на топла минерална вода с най-голям дебит в страната.

По време на общественото обсъждане директорът на Регионалния музей в Бургас Цоня Дражева заяви, че това е последната от скандалните сделки, извършени от екипа на бившия министър на културата Божидар Абрашев. "Всеки инвеститор като Ваклин Стойновски би се възползвал от този хаос. Придобиването и на тази собственост е скрепено с подписа именно на ексминистър Абрашев", заяви Дражева. Според нея реакциите на обществеността в Бургас срещу строежа на т.нар. "Игла" са безнадеждно закъснели.

По време на общественото обсъждане на проекта във вторник се чуха и гласове в защита на предложението. Община Бургас да даде друг терен в покрайнините на морската градина за изграждане на небостъргача. Сега планираната сграда е геометричен център на съществуващия парк. "Да, това е централно място и аз смятам, че мястото на 45-етажния небостъргач е именно тук. В Бургас не живеят само архитекти", остана непреклонен Ваклин Стойновски. Точно тези негови думи предизвикаха масовото напускане на залата. Скандалът не бе предотвратен дори след думите му, че между третия и четвъртия етаж, където ще има атракционни заведения, ще бъде вградена т.нар. Ефендиева къща. Тя е в автентичен странджански стил и в момента се намира на мястото на бъдещата спорна сграда. Къщата е била една от най-известните сгради в Малко Търново и е пренесена преди години в бургаския крайморски парк.

Вчера представители на инициативния комитет против строежа на небостъргача внесоха в общината и областната администрация в Бургас своите възражения срещу реализацията на проекта, обяви председателят на комитета Иван Григоров.

Видяна общо: 425 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.