Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Посетителите се върнаха във Варнеския аквариум след основния ремонт

Дата: 30.12.2005

Варненският аквариум изплува от забравата и отваря врати за посетители след близо двегодишно прекъсване. Вчера сградата актуализира стогодишните си претенции за архитектурен уникат с изцяло обновена барокова фасада. Изящните орнаменти по нея със сюжети и персонажи от царството на Нептун са възвърнали първоначалния си блясък. За поколения варненци този облик е толкова несвойствен и дори претенциозен, че те трудно го свързват с познатото здание.

Потънал в сърцето на Морската градина и обрасъл в бръшлян от основите до покрива, аквариумът десетилетия наред сякаш се срастваше с околния пейзаж, докато един ден се оказа просто неразличим в короните на гигантските кленове наоколо. Само каменното стълбище като продължение на алеята, която води към него, подсказваше на минувачите, че тук преди 100 години варненци са откраднали за себе си малка част от морските потайности.

Почти цяло десетилетие аквариумът беше окаян спомен за години на отминал блясък - подгизнали стени, плесенясали витрини, потънали в паяжини експонати, прозорци, облепени с тиксо... Разрухата обичайно е следвана от отлив на посетители. В последните години туроператорите заличиха аквариума от маршрутите на туристите си. Порутеното подземие на постройката от десетилетия беше неизползваемо за първоначалния си замисъл - да бъде хранилище на Института по рибарство и аквакултури.

Сериозно застрашен от пробив беше и 60-тонният резервоар, който се пълни в началото на есента, за да осигурява подмяна на водата през зимните месеци.

Влагата и времето бяха подринали дори основите на зданието и с всеки изминал ден животът на обитателите се превръщаше все повече в риск. През зимата рибите в повечето от басейните измираха поради липса на отопление. Токът и телефоните перманентно бяха прекъсвани заради неплатени сметки. Парното беше лукс, който служителите можеха да си позволят само когато общината или случаен дарител се трогваха от бавната и мъчителна гибел на един от Варненските символи.

По ирония на съдбата рибите, оцелели в този период, така и не преживяха ремонта на сградата. Заместник-директорът на института Даниела Петрова призна, че са ги убили замърсяването на водата, вибрациите и грохотът на машините.

Сега басейните на варненския Аквариум са населени с над 20 вида нови морски видове, обитаващи българската акватория на Черно море. "Носят ни ги рибари, казва Даниела Петрова. Сред тях имаме много верни и запалени привърженици. Отделят грижливо всеки по-интересен екземпляр, попаднал в мрежите им, и идват направо тук. Ако преценим, че това ни липсва, правим откупки. Това е пътят, по който при нас са дошли кефаловите видове, морските кучки, звездоброецът, лястовиците, лавракът."

По размера им личи, че са още в детска възраст. Според сезонната динамика до идното лято още десетина вида ще се настанят зад витрините на водния атракцион. Възстановена е и част от екзотичната колекция, чиито искрящи багри и причудливи форми грабват погледа още от входа.

Най-неотложното за възстановяването на сградата вече е направено. В залите звучи дори музика. "Въпреки това покривът течеше дори в деня на официалното откриване след ремонта, признава Даниела Петрова. За него парите не стигнаха, пък и изпълнител трудно ще се намери, тъй като конструкцията е изключително сложна."

Над всеки от водоемите в партера през специални шахти прониква дневна светлина. Шахтите преминават през останалите два етажа и стигат до покривните конструкции. Идеята на проектантите е била условията на обитателите да са в максимална степен копирани от естествената им среда, за да не губят инстинктите си, свързани с денонощния цикъл или редуването на сезоните.

Днес от 170-те животински вида, които живеят в Черно море, във варненския Аквариум могат да се видят около 40. След тях са морската котка, драконите, морският вълк и змиорката, скорпидата, лавракът и дори обикновените рачета пустинници. Всеки от 18-те басейна се пълни с филтрирана морска вода. Други 9 са пригодени за сладководните риби и животни. В хидросистемите на сградата постоянно циркулират над 600 тона вода. Тя се сменя на всеки шест месеца.

От няколко години се обсъжда и възможността за разширяването на аквариума с нови басейни и зали, изградени според съвременните тенденции в развитието на водните атракции. Подобен проект обаче би струвал около 3 милиона евро. Допълнителният корпус би трябвало да се издигне върху терен на гърба на сегашната сграда. Тя ще гледа към морето.

Някой ден...

Видяна общо: 443 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Посетителите се върнаха във Варнеския аквариум след основния ремонт
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.