Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Бум на строителство на голфигрища у нас

Дата: 04.04.2005

Голфтуризмът е сред приоритетите на туристическите атракции в България. За да се изгради едно голфигрище, са необходими поне 2 млн. лв., както и площ. Тази цена обаче не включва спортен комплекс. Според международните стандарти перфектното игрище трябва да е разположено на около 530 - 550 дка. Най-трудна е поддръжката на тревата. Най-голямото голфигрище у нас е разположено на 468 дка, с дължина на полосите 4641 метра. Една игра на него трае обикновено между 3 и 4 часа, като играчите изминават средно 5.5 км.

Стандартното игрище за голф е с 18 топки. Месечната му издръжка възлиза на около 30 хил. EUR, а годишната около 240 хил. EUR. Изграждането на цялостен спортен голфкомплекс попада в сферата на инвестиционните проекти и подлежи на цялостна процедура по строителство, предвидена в българското законодателство.

Специалистите са на мнение, че за едно добро голфигрище освен покупката на земята е необходимо тя да се превърне от земеделска нива в спортен терен. Необходимо е да се инвестира още в специализирана техника за поддържане на терена, както и в спортни съоръжения за голфиграчите. Инвестицията се възвръща след 10-12 години.

В България има голфигрища в Ихтиман, Елин Пелин, Каварна, Сливен и др. Най-търсени в момента са терените край Черноморието. Интересът на предприемачите да строят голфигрища по Северното черноморие вдигна цената на имотите в района през последните години. Собствениците на земеделски земи край морето масово променят статута на нивите. Според специалистите България има природен потенциал да развие голфтуризъм.

Права върху развитието и управлението на голфа у нас имат Българската голффедерация с председател Георги Иванов и Българската голфасоциация с президент Красимир Гергов.
Федерацията по голф разработва стратегия за изграждането на игрища, които да обхванат цялата страна, съобразявайки се с климатичните особености на региона.

Статистиката показва, че за последните 15 години броят на игрищата за голф в Европа се е удвоил и сега надхвърля шест хиляди. Регистрираните играчи са близо четири милиона. Инвестициите в строеж на голфигрища в Източна Европа са ново явление. Най-бързо се развива голфиндустрията в Чехия, където вече има 44 комплекса.

Минимални размери и изисквания за голфсъоръженията:

 • Обикновен терен за обучение: широчина 10, дължина 20 и височина 11 с настилка и мрежа
 • Обикновено тренировъчно игрище: широчина 300, дължина 900, с мрежа - около 6 акра земя.
 • Сложно тренировъчно игрище: широчина 500, дължина 1200, приблизително 14 акра, няколко дупки за голф - от 3 до 30 акра.
 • Традиционни голфигрища:
  • стандартно - 150-200 акра
  • средно - 120 + акра
  • първокласно - 150 + акра
  • ексклузивно - 175 акра

в-к Пари

Видяна общо: 149 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.