Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Строят тунел под Петрохан

Дата: 04.04.2005

Тунел под Петрохан ще скъси пътя от Лом до София със 70 км. Строежът му ще стане възможен, ако премиерът Симеон Сакскобугготски одобри направеното предложение на парламентарния шеф Борислав Великов. Той и неговите колеги от НДСВ - Маргарита Кънева, Цветан Ценков и Павлина Трифонова, настояват тунелът да се включи в националната стратегия за развитие на България. Това стана ясно при посещението на Великов в Берковица. Проектът има половинвековна история, припомнят от общината. През 1961 г. мотивът за строежа е бил съкращаване на пътуването от Берковица до София. Тунелът трябвало да влезе в планината около село Гинци и след 9 км под земята е трябвало да излезе недалеч от София. След 1990 г. изграждането на съоръжението отново е на дневен ред, но до строеж не се стига. Според експерти тунелът под Петрохан ще струва $300 млн.

В събота, Борислав Великов и бившият шеф на парламента Огнян Герджиков намериха време и за ски. Те направиха няколко спускания на пистата под връх Ком. Интересът към Берковица расте. Четири фирми се конкурират за изпълнители на проект за изграждане на ски писти, лифтове, хотели и заведения за хранене, похвали се кметът на града Милчо Доцов. Инвестициите ще бъдат от 80 до 100 милиона евро. Общината ще реализира собствени проекти, като най-големият е за ремонт и разширение на 16-километровия път от града до върха.

в-к Стандарт

Видяна общо: 150 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.