Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

US посланик взе за жена най-богатата мексиканка

Дата: 05.04.2005

Политекзотика


Сватбата между дипломата Тони Гарса и милиардерката Мария Асунсион учуди политическия елит в Страната на кактусите, определят брака им като взаимноизгоден

Причината е в бързината, с която се разви любовния роман между двамата. Връзката започнала четири месеца преди да завърши с тържественото "Да" в католическа църква. Интересното е, че Гарса и Арамбурусабала се познавали бегло от две години, но според по-запознати те не смеели да задълбочат отношенията си, страхувайки се от различните си съдби, интереси и индивидуалности.

Мария Асунсион Арамбурусабала е красива, висока, стройна жена, с дълга черна коса и сини очи. Много прилича на момичетата, рекламиращи популярната в Латинска Америка бира "Модело", въпреки че само след няколко месеца ще навърши 43 години.

Но не само приликата с манекенките превръща Мария Асунсион в любимата жена на американския посланик. Като добре информиран човек от администрацията на Джордж Буш, Гарса със сигурност е прочел в "Уолтстрийт Стрийт Джърнъл", че всеки път, когато някой някъде по света слага парченце лимон в бирата си, една златна паричка се търкулва в джоба на любимата му. Защото Мария Асунсион е вицепрезидент на компанията "Групо Модело", производител на бирите "Корона" и "Модело".

Състоянието на Мария Асунсион се изчислява на 1,5 милиарда долара, "Уолтстрийт Стрийт Джърнъл" я избира за най-изтъкнатата бизнесдама в категорията "наследници" и й предрича най-бляскаво бъдеще в света на бизнеса. Единственият й проблем е, че през 2003-а състоянието й намалява с 300 милиона долара. Но не за първи път Асунсион трябва да спасява потъващ кораб - още докато прави първи стъпки на бизнесдама, тя затяга колани, уволнява персонал и се разминава с фалита. Освен това, както сама признава, родителите й са я научили да се бори с живота. Когато през 1995 година баща й - биреният магнат Пабло Арамбурусабала Окаранса, умира от рак, тя няма никакъв управленски опит, гледа своите два малки сина и се бори да спаси разпадащия се брак с мъжа, за когото се е омъжила на 18 години. След като превъзмогва скръбта по любимия баща, синеоката мексиканка най-неочаквано се появява на едно от събранията на акционерите на бащината фирма и тържествено обявява - "Включвам се". Така тя разрушава мексиканската традиция шефовете на големите фирми да са само мъже.

Домакинята, която много обича кухнята и плетките, бързо се превръща във фактор, с който бизнесмените във и извън Мексико трябва да се съобразяват и който за по-кратко наричат А-14 (заради 14-те букви във фамилията на Мария). Подчинените пък й викат "Тачър", на името на британската министър-председателка, известна като Желязната лейди. Но освен строга, Мария Асунсион е и голяма купонджийка, която често кара водни ски в Акапулко. Тя винаги е търсела весели компании и това е една от причините да започне да води преговори за сливане с най-голямата американска компания за производство на бира - "Анхойзер-Буш". Собственикът й - ексцентричен милионер от немски произход Аугуст Буш Трети, пилотира хеликоптери и никога не ползва асансьор.

През 2000 г. Мария Асунсион се включва в телевизионния бизнес по съвет на приятеля си Емилио Аскорага, закупувайки дялове от акциите на компанията "Телевиса". Предприетото действие е определено от самата нея като едно от трите най-важни събития в живота й. Другите две са смъртта на баща й и сватбата й с американския посланик Тони Гарса.
В процеса на преразпределяне на акциите Мария спечелва най-много. За разлика от останалите акционери тя не обича да стои в сянка, често показва ноктите си и взима отношение по всички въпроси, критикувайки понякога дори най-близките си съдружници като Емилио Аскорага.

Мексиканската бизнесдама споделя, че купуването и продаването на акции никога не я е вълнувало. Тя просто искала да бъде активен инвеститор, който не стои под дървото и не чака печалбите да я ударят по главата. Тя искала само да сбъдне мечтата си Мексико да има телевизионна връзка с целия свят. Според най-близки приближени на Арамбурусабала обаче, инвестициите в телевизионния бизнес не донесли голяма печалба на мексиканската Тачър, дори напротив. Злите езици говорят, че именно покрай новата си страст А-14 загубила 300-те милиона долара. Злословниците не се задоволяват само със загубите, но и хвърлят сянка върху красивата любов на Мария и Тони. Според тях Асунсион ще използва връзките на мъжа си и така ще разреши финансовите си проблеми, заливайки испаноговорящия пазар не само с бирата си, но и с телевизионните си програми...

На подобни обвинения Мария отговаря с усмивка и с влюбен поглед, открил в Тони Гарса интелигентния и нежен мъж, който я кара да се смее, с когото може да сподели вълненията си, породени от досега й с изкуството, природата и животните.

Тони Гарса е роден на седми юли 1961 в град на границата с Мексико - Браунсвил, в родния щат на сегашния президент Джордж Буш - Тексас. Тони Гарса завършва сред първите пет най-добри студенти Университета по бизнесадминистрация в Тексас. След това завършва право и става сътрудник на известната американска юридическа фирма Bracewell & Patterson със седалище в Хюстън.

През 1994 гозина Гарса се превръща във важен фактор за избирането на Джордж Буш за губернатор на Тексас. Той изигра важна роля и при побеждаването на хегемонията на демократите в южната част на щатите. Непревземаеми остават южните щати Луизиана и Алабама, като в Алабама няма опозиция на републиканците от 100 години насам. Буш има за какво още да разчита на своя близък съветник от времето на губернаторството. Без съмнение и Гарса има какво да научи от единствената жена латиноамериканка в списъка на 50-те жени, начело на интернационални компании. Тя със сигурност знае как да доразвие бизнеса си по-възможно най-добрия начин.

Далас Морнинг Нюз

Видяна общо: 171 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.