Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Аполитично - Non-stop боб-чорба

Дата: 04.04.2005

Имаше такъв надпис на стария път от София за Ловеч. Non-stop боб-чорба не беше само реклама на малкото крайпътно заведение. Спирала и съм и в три през нощта и хората сервираха боб-чорба. Кебапчета може и да нямаше, но боб-чорба - винаги. После обаче точно над заведението мина новото трасе на магистралата. "Non-stop боб-чорба" остана долу в ниското и нищо чудно заведението и да е западнало или изчезнало.

Наскоро чаках на едно летище в Европа и си казах, че няма да е зле този надпис да се пренесе тук и да се тури между "ЕU" и "NON EU". Вид среден път, който ще се ширне пред нас след подписването на присъединителния договор в края на април. Ще бъде за "европейци със съхранена идентичност". Защото закъде е българинът без боб-чорбата? Знам, че ще ми противоречите, че "чорбата е турско ядене". Но все така се случва, че именно тия елементи в чужбина ревностно възприемаме като "наши, родни, мили". Пазим ги, както се пази отечеството. С други думи - на всичко сме готови заради тях.

Неотдавна един познат ходи до Америка с престой в Париж. Приятели помолили да отнесе няколко шишенца мая за кисело мляко. Сложил ги той в ръчния си багаж, уж да не се счупят, завити в бельото за смяна в Париж. Обаче - счупили се. Така разполагал само с дрехите, които са на гърба му и една чанта с омацани с мая фланелки. Нямало как дори чорапите си да смени. Изпрал старите. Огледал се. В луксозната парижка хотелската стая нямало парно. Как сега да ги изсуши. След дълъг оглед открил еъркъндишъна на тавана. "Взех си очилата - с гордост ми разказваше той, - забодох ги в мрежичката на еъркъндишъна и на тях закачих мокрите чорапи." Много се смях, но в същото време усетих, че никога не съм била така горда с българския гений.

Усмивката ми обаче изчезна, когато след време пренасях за други приятели, живеещи в Германия, лютеница. Както може и да се очаква, целият ми куфар бе замазан в оранжево, като тук-таме от етикетчетата ми се хилеха жизнерадостните лица на хората от картинките, тропащи хорце. В хотела имаше радиатори, но питате ли как се перат лютеницовите петна на носталгията?

Следващия път си рекох - никаква лютеница. Влачейки куфара, преминах горда и недосегаема пред служителите на митницата. Само да знаеха какво има вътре!

Точени кори, с които спокойно можех да открия баничарница. Не че ги няма в турските магазини, но били много дебели, а не като нашите "фини". Сладко от рози в безмерно количество. Явно българинът, излезе ли в чужбина, хваща запек. Гроздова ракия, доста над позволения литър, но разпределена в малки шишета. Колкото и да изхвърлят митничарите, все нещо за почерпка да остане. Царската туршия на мама. Луканка и суджук. Стекове цигари (нашите са кофти, но западните - скъпи). Липов мед. (И тук го има, но нашите пчели са по инак.) Слънчогледови семки, все едно оттук нататък щях да си изкарвам прехраната като малката слънчогледопродавачка на олимпийския стадион по време на световното по футбол (турските са прекалено твърди). И разбира се - чубрица, защото става ли боб-чорбата без чубрица?

Насам-натам. Non-stop.

И на връщане не ми беше никак лесно. В ситно надписани пликчета, натикани по джобове и отделения в чантата, носех: 300 евро за Елена от сестра й, да си плати данъците. 200 евро от Моньо за брат му за ремонт на колата. 1000 евро за чичо Симо от дъщеря му, да купи няколко декара земеделска земя в Добруджа, че англичаните я разграбват на поразия. 400 евро за абитуриентката Мила от кака й. 250 евро за баба Люси от внука й, да си плати парното. 50 евро от Миро за бившето му гадже Надя - да ги прави каквото си иска.

Натам. Родината под мишница.
Насам. Европа в портмонето.
Non-stop.

Жанина Драгостинова
Новинар

Видяна общо: 149 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.