Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Атласки кедър спасява Родопите от ерозия

Дата: 04.04.2005

Пояси от атласки кедър са най-новият дървесен вид, който спасява Източните Родопи от ерозията. Само през м.г. Регионалното управление на горите в Кърджали е създало 5800 декара нови гори, част от които са кедрови фиданки, съобщи в петък на пътуваща пресконференция директорката на управлението Айнур Ибрямова. Разсадниците в Кърджали произвеждат годишно 5 млн. фиданки за залесяване. С част от тях преди няколко години беше създадена 1000 декара нова гора близо до кърджалийското село Панчево. Там през лятото на 2000 г. горски пожар погълна 870 декара насаждения.

В петъчния ден журналистите стигнаха с джипове на 1000 м надморска височина, където е разположена Държавната дивечовъдна станция Женда. Двойки муфлони с малките си позираха почти като фотомодели пред камерите на снимащите. Стопанството е едно от най-известните в България, ловци от цяла Европа отстрелват тук ценни трофеи.

Близо 10 хил. куб. м дървесина бяха съсипани миналия месец от ветровал по време на февруарските бури. Районното управление по горите започва санитарна сеч в поразените участъци. Друга заплаха за горите е боровата процесионка. Гъсеницата се оказа изключително издържлива и на студ, и на пръскане. Източните Родопи край Кърджали са район с най-много изкуствено залесени гори в България. Кърджали ще бъде домакин през май на голяма международна конференция за 100-годишнината от борбата с ерозията у нас. Айнур Ибрямова раздаде на журналистите копие от публикация в списание Природа от 1923 г. Със стария правопис там е посочено, че България има най-добрите в цяла Европа закони за горите, но за жалост липсва съзнание да се пази това народно богатство.

Пътешественик

Видяна общо: 147 рейтинг: 0.03

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.