Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пътища към и от Европа

Дата: 05.04.2005

България в глобалния свят


Нобеловият лауреат Иво Андрич остана в представите на света и със символа на "Мостовете", като метафора на неизкоренимата потребност на човечеството да се свързва по някакъв начин - независимо от раси, вери, политически убеждения.

По-дълго от очакваното, по-мъчително от нормалното и по-безпрепятствено (засега) от възможното през изминалата седмица България се реши да продължи автомагистрала "Тракия" от Запад на Изток с някакви си двеста и петдесетина километра. Ако всички магистрални отсечки, първостепенни или второкласни пътища се изграждат с изразходването на такова количество национална енергия от страна на най-висши държавници и политици, цели партии и обществени групи, медийно накъсване и прочие... здраве му кажи.

Ако за всеки стотина километра европейски път хабим тъй много усилия и мобилизираме енергията на нацията, значи сме действително неизчерпаема по дух българска сила и феномен от уж глобално умореното човечество.

Не прочетох никъде отговаря ли обаче магистралата "Тракия" в участъка, който се смята за завършен към момента (от София почти до Чирпан), на европейските и световните стандарти? Пътували ли сте скоро от София за Бургас? Да изброим само броят на платната на "европейската" ни магистрала... Още преди влизането ни в Евросъюза се оказва, че пътят просто е тесен, че не може да поеме дори сегашния трафик на МПС (моторни превозни средства).

А колко са дупките и неравностите? Неизброими...!

В зората на демократичните промени към края на миналия век у нас бе нашумяла фразата, че пътят ни към Европа минавал през Босфора. Ако някой все още изпитва съмнение, че магистралата "Тракия" по някои показатели е морално овехтяла още преди да бъде построена, нека премине през Капитан Андреево и да попътува към Истанбул и Босфора и самичък направи съпоставки с тамошния път.

Ала не на Турция предстои да подпише договор за встъпване в ЕС...

А дали само магистралите са проблемът - имам усещането, че цялата ни държава е като след бомбардировка, да не говорим за столицата, която трябва да бъде лицето на страната ни...

Юлияна Томова,
главен редактор и издател на "Български дипломатически преглед"

Видяна общо: 154 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.