Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Проверяват частните гори за незаконна сеч

Дата: 05.04.2005

От предвидените 5,02 млн. куб. метра дървесина за добив през м.г. всъщност са отсечени 4,53 млн. куб. м, съобщи вчера шефът на Националното управление по горите Илия Симеонов. По неговите думи незаконно отсечената дървесина е между 40 и 120 хил. куб. м, но не доближава цитираната наскоро цифра от 3,7 млн. куб. метра бракониерска сеч.

Според Симеонов, за да се установи с точност размерът на незаконната сеч, е необходимо да се направи пълна инвентаризация на горския фонд, но такава от години не е правена поради липсата на средства. Годишна инвентаризация се прави на около 18 лесничейства, което означава веднъж на 10 г. Симеонов каза, че предстои извършването на инвентаризация в частните гори. По-голямата част от възстановените на общините гори са т.нар. балталъци. Това са гори, дадени в миналото от държавата с право на ползване на общините. Заради това държавата като собственик в момента търси защита на своите права и вече е обжалвала решения за възстановено право на собственост на общините за 260 700 хектара.

Общата площ на горския фонд е 4 063 555 хектара, от която 3 275 851 хектара, или повече от 80%, е държавен горски фонд. 9,3 на сто е общинският горски фонд и 9,5 на сто е собственост на частни физически и юридически лица. Само 0,6 на сто е собственост на религиозни организации. Общият размер на приходите от ползване на дървесина от държавния горски сектор от 2001 до 2004 г. е нараснал близо 2 пъти - от 48,6 млн. лв. на 94,4 млн. лв.

в-к Дума

Видяна общо: 125 рейтинг: 0.03

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.