Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Дунав приижда, Никопол е пред евакуация

Дата: 05.04.2005

Бедствие


Реката заля главния път Видин-София, спешно се правят нови диги

Крайбрежните къщи и сградата на общината на Никопол са готови за евакуация, тъй като приземните етажи и мазетата вече са наводнени, съобщиха от "Гражданска защита". В ранните часове на неделния ден нивото на река Дунав край града е достигнало 722 см - с 14 см повече от предната вечер.

Придошлата река превзе част от територията на пристанището в Лом. Нивото е над 830 см и е най-високото за последните пет години. Директорът на порта Георги Младенов съобщи, че водата е заляла т.н. "бял кей" на пристанището, където за безопасност големите портални кранове са изключени от електрозахранването и не се ползват. Поради опасност от заливане на близките до Дунав складове, стоките от тях са преместени в други.

В най-ниския участък на пристанището е изградена временна дига от бетонни плочи и пръст, за да се защити ж.п. линията, по която товарите пристигат до пристанището с влак. След поредното покачване, нивото на водата е на около педя от ръба на дигите в Лом. Залята е малка детска площадка и част от алея в градски парк. Водата е до праговете на разположените близо до брега къщи.

Още в събота придошлата река покри главния път Видин-Арчар-София, което наложи отклоняване на движението по международен път Е-79, намиращ се в ремонт. Вече е завършило изграждането на допълнителна земно-насипна дига с дължина около 23 метра, ширина около 6-6,5 м и височина 1,5 м в района на видинската Гребна база. В неделя обаче нивото край Видин се повиши с нови 22 см и достигна 854 см. Залети са ниски терени и района на къмпинг "Дунав" на километър 796 на реката. Под вода са много рибарски лодки, и приземните етажи на дунавски вили и бунгала.

Във Видинско 40 километра диги пазят района и населението от високи води на река Дунав. Трети ден денонощно работят с максималния си капацитет отводнителните помпени станции в областта.

Голямо наводнение на Видин е имало през пролетта на 1942 година, когато реката залива града и се налага евакуация на населението. Оттогава най-високо ниво край Видин река Дунав е достигнала на 1 юни 1970 г., когато са отчетени 902 см. - с около половин метър повече от моментното равнище.

Край Русе нивото на Дунав е 718 см. - с близо три метра по-високо от нормалното за този период. Около града са залети три километра участъци от нисък бряг, но няма опасност за стопански обекти. Под вода са русенският остров Люлека и десетки други острови в българския дунавски участък. Залят е паметникът за Стефан Караджа и Хаджи Димитър в района на русенската община Ценово.

Прогнозите са за продължаване на покачването. Няма никаква опасност за нормалната работа на АЕЦ "Козлодуй", както и за разположените по поречието съоръжения на централата.

в-к Дума

Видяна общо: 164 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.