Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

"Юлен" АД строи още 7 писти, чака решение на екоминистерството

Дата: 05.04.2005

Концесионерът на ски-центъра в Банско "Юлен" АД поиска разрешение от Министерството на околната среда и водите за строеж на още 7 писти и 6 туристически пътеки. Новината стана най-коментираната тема в курортното градче, тъй като разширяването на ски-центъра трябва да се извърши на територията на Национален парк "Пирин". Допълнителни 112 хектара от защитената територия е поискало дружеството с идеята да се добавят към досега застроените около 100 хектара в парка.

Първо трябва да се изготви екологична оценка, след това да се организира обществено обсъждане и едва тогава МОСВ може да решава дали да се строи още в НП "Пирин", коментираха общински съветници от Банско. На последната си сесия Общинският съвет прие актуализацията на общия устройствен план на ски–центъра. Проектът предвижда капацитетът на зоната да се увеличи двойно или да стигне до 12 000 посетители на ден. Съветниците одобриха промените в три от четирите предложени зони, като изключиха района в южната част на Платото заради опасността от лавини и близостта с вододайната зона на Банско. Около района на Църна могила се предвижда строителство на ски-писти и съоръжения, в Бъндеришка поляна ще се довършат нереализирани съоръжения от първия етап. Допълнително ще се работи и на Шилигарника, където ще има още съоръжения за изкуствен сняг. Заради предстоящото обществено обсъждане банскалии си припомниха бурното недоволство на екоорганизациите преди старта на проекта за ски-центъра, чието изграждане обаче бе отстоявано докрай от местните представители на туристическия бизнес и обикновените граждани.

в-к ВЯРА

Видяна общо: 124 рейтинг: 0.03

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | "Юлен" АД строи още 7 писти, чака решение на екоминистерството
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.