Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Работната ръка е най-скъпа в Белгия

Дата: 13.04.2005

Над четири пъти по-скъпо е да се наемат служители в Западна Европа, отколкото в новоприсъединилите се към ЕС централно и източноевропейски държави, показват резултатите от проучване на консултантската организация "Мърсъс хюмън рисорс кънсълтинг". Белгия, Швеция, Германия, Люксембург и Великобритания са страните, в които наемането на работна ръка е най-скъпо, а най-евтино това може да се направи в Литва и Латвия, става ясно от изследването.

В сравнение със САЩ разходите за наемане на работна ръка в Евросъюза са с 15 на сто по-ниски. Ако обаче новите страни в ЕС бъдат изключени от анализа, то разходите в Европа са с 23% по-високи, отколкото в САЩ. Марк Съливан от "Мърсър" има притеснения дали американските компании ще продължат да инвестират в Европейския съюз. Според него организациите, които все пак инвестират, вероятно ще предпочетат страните от Източна Европа.

Средните годишни разходи за един работник в Белгия възлизат на 53 577 евро, докато в Латвия те са едва 4753 евро. В сумата освен средно заплащане са включени още социални осигуровки и други задължителни и доброволни вноски, включително за пенсия и здравеопазване. Великобритания е на пето място в класацията, като през последните две години разходите за наемането на служител в страната постепенно са се увеличили и в момента възлизат на 46 541 евро, което е с около 40% повече, отколкото в САЩ.

От старите страни - членки на Европейския съюз, най-ниско в списъка е Португалия с 18 889 евро. Непосредствено след нея и първа от новите в ЕС е Словения с 18 765 евро.

Средните годишни разходи за работник в следващата поред Унгария вече са близо два пъти по-ниски - 9946 евро.

Според проучването различните видове осигурителни вноски, които трябва да плаща работодателят, имат значително влияние върху размера на общите разходи. Те варират от по-малко от 10 на сто от средното национално заплащане до около 50%. Най-ниски са вноските в Дания, Холандия, Великобритания и Люксембург, а най-високи - в Гърция, Белгия и Франция. Консултантите твърдят, че условия за намаляване на разходите за наемане на работна ръка би създало въвеждането на паневропейски пенсии. Според тях обаче сериозна преграда за това остава отказът на някои държави да предоставят данъчни облекчения за ненационални пенсионни планове.

Меридиан консулт

Видяна общо: 162 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.