Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Французите надебеляват!

Дата: 13.04.2005

Докато светът се опитва да възприеме средиземноморския модел на хранене като ключ към дълъг живот, жителите на слънчевия европейски пояс все повече го изоставят и надебеляват.

От Гърция до Испания младежите наддават по-бързо от връстниците си от северните държави, като охотно възприемат културата на ресторантите за бързо хранене, нахлуваща на континента от САЩ и Великобритания.

"С ръста на градовете и глобализацията нещата определено се влошават", посочва Дени Лерон, директор на отдела по хранене в Националния медицински изследователски институт в Марсилия. "Скоро средиземноморската "диета" ще стане част от кулинарния фолклор, запазен само за туристите. Ако бързо не направим нещо, ще се стигне до катастрофа".

Разпространено миналата седмица проучване установи, че хората над 60 години, които се придържат към средиземноморския модел на хранене, ще живеят по-дълго от връстниците си, наблягащи на бързите храни. Педиатърката от главната болница в Ница, столицата на Лазурния бряг, Кати Вагнер Малер посочва, че непознатото доскоро за региона затлъстяване сред младежта вече стана нещо нормално. В Прованс всяко четвърто дете е с наднормено тегло, а всяко шесто е много дебело, казва тя.

Макар и французите да си остават една от най-фините нации в Европа, затлъстяването сред тях се е повишило с 45 процента за шестте последни години. В Прованс 11 процента са с наднормено тегло. Статистиката показва подобни цифри и за Испания и Португалия и в по-малка степен за Италия. Най-зле е Гърция, където затлъстяването доближава нивата в Белгия и Великобритания, които оглавяват списъка.

Според излизащия в Ница в. "Матен" разпространението на ресторантите за бързо хранене и заседналия начин на живот изместват "средиземноморската рецепта за дълголетие", която все повече се превръща в "храна от миналото". Тази констатация може да изненада авторите на поредица книги, хвалещи френската фигура и маниери на ядене. Според тях галските жени опустошават планини от масло, сирене, пастет и вино, но нямат проблеми с теглото, тъй като ядат бавно и загърбват ресторантите за бързо хранене.

Таймс

Видяна общо: 178 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.