Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Българският авиопазар отчете над 40% ръст за година

Дата: 13.04.2005

С над 40% се е увеличил броят на пътниците, превозени с редовни и чартърни полети от и до България през първите 3 месеца на 2005 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат предварителните данни на въздухоплавателната ни администрация. Така общо пазарният дял на нашите авиопревозвачи се е увеличил с около 4% в сравнение с декември 2004, когато беше 30 на сто. В момента българските авиокомпании обаче заемат 45,3% дял в пазара на чартърните превози, който е либерализиран. При полетите от Варна обаче този дял вече надхвърля 50 на сто, припомниха от транспортното министерство.

По традиция първите месеци на годината са по-слаби за авиационния бранш, тъй като се разчита предимно на полети по редовните дестинации, коментира председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Станислав Станулов. Според него обаче летният сезон през 2005 г. ще е значително по-силен от миналогодишния . Причината е , че от лятото "България ер" ще открие 5 нови дестинации, а още толкова и "Хемус ер". Българският авиационен пазар през последните години се развива много успешно. Ръстът на продажбата на самолетни билети за 2004 г. спрямо 2003 г. е близо 25% , което е най-добрият показател в региона. В момента България е една от най-популярните и модерни дестинации в Западна Европа. В следващите години очаквам да се развие и тъй нареченият конгресен туризъм. София е в състояние да предложи същите условия за големи мероприятия и конгреси, както Прага и Будапеща. Още повече, че се очаква до края на годината да бъде пуснато в експлоатация новото летище в София, коментира Станислав Станулов.

Според него конкуренцията на нашия пазар в момента е доста сериозна, въпреки че "нискоразходните" компании все още не са стъпили на българския пазар.

Най- голям е интересът на авиопревозвачите към летище Варна. Повече от 40 български и чуждестранни авиокомпании са заявили, че ще изпълняват полети до Варна през летния сезон. За първи път през това лято ще има чартърни полети от Мадрид и Лисабон. От началото на май пък "България eр" ще възстанови редовните полети до Лондон, а от 6 юни от летище Варна ще се открие редовна линия до Амстердам.

Междувременно вчера от транспортното министерство оповестиха, че летището в Русе вече е предадено за управлениe от Министерството на отбраната на Министерството на транспорта и съобщенията. Целта е да се възстанови експлоатационната му годност, а на по-късен етап да бъде отдадено на концесия. Приключили са и процедурите по предаване на имоти на летищата в Горна Оряховица от военното на транспортното министерство. За аерогарата в Горна Оряховица също ще се търси концесионер, уточниха от ведомството на Николай Василев.

в-к Монитор

Видяна общо: 195 рейтинг: 0.05

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.