Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пред закриване е българско училище в Цариброд

Дата: 13.04.2005

Гимназията "Кирил и Методий" ще става професионално училище за туризъм и търговия

Новият училищен комитет на гимназията "Кирил и Методий" в Димитровград (Цариброд) е решил от следващата учебна година единственото средно училище в града да бъде смесено. Сега се събират подписи под петиция за запазване на сегашния статут на гимназията. В града се говори, че това е началото на премахването на това училище, писа вчера сръбският вестник "Данас".

Директорът на гимназията Снежана Симеонова казва, че в училището ще има два гимназиални класа с по 30 ученици. Единият ще изучава туризъм, а другият търговия. Досегашните класове с тези профили бяха в Туристическото училище в Ниш и в Икономическото училище в Пирот. Сега стават класове от нашето училище, казва Симеонова. В града се събират подписи под петиция против промяна на статута на гимназията, но не се знае кой е нейният инициатор. Управителният съвет на Културно-информационния център на българското малцинство "Цариброд" в Димитровград реагира с декларация, в която се итъква, че училището трябва да остане гимназия, която като образователно-възпитателна институция е едно от главните условия за запазването на националната идентичност на българското малцинство. Без нея изучаването на българският език ще бъде крайно формализирано и унизено, се казва в декларацията. Председателят на Националния съвет на българите в Сърбия и Черна гора Ангел Йосифов смята, че това е началото на края на училището, което съществува от 100 години. Заместник-кметът на община Димитровград Васил Алексов изтъква, че единодушно е било прието решение гимназията да запази. Нейният училищен съвет обаче на тайно гласуване с 5 на 4 гласа е решил училището да стане смесено. В него няма да има задължението да се изучава български език, тъй като много деца ще идват отвън, казва Алексов. Според директорката Симеонова новият статут на училището ще маргинализира българския език.

в-к Дума

Видяна общо: 170 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.