Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ще секат Пирин за още 7 писти и лифт

Дата: 14.04.2005

Нови 112 хектара гори се режат от националния парк Пирин за пресни ски-писти и лифтове. Даващият - Община Банско, на своя сесия от 22 март разгледа поредните искания на концесионера на ски-зоната - фирма Юлен АД. А те са - строеж на още 7 ски-писти и влекове, включително и по южния склон на връх Тодорка, към хижа Дамяница!? Планира се и строеж на още един кабинков лифт, успореден на сегашния до Бъндеришка поляна...

Общинарите на Банско досега действат, сякаш Пирин им е бащиния. Даването на нови територии за сеч на писти в парка противоречи на Закона за защитените територии и на Закона за околната среда. Но в случая Община Банско има 12 на сто дял в Юлен АД и с готовност заобикаля законите. Маньовърът е чрез новата промяна в Закона за устройство на териториите, прокарана от НДСВ. Тя дава право на общината да променя границите на националния парк.

Юлен АД вече изсече над 2500 дка девствени гори в парк Пирин, който е под егидата на ЮНЕСКО. За бедствието Нощен Труд уведоми писмено екоминистьр Долорес Арсенова, но отговор не последва. Нито санкции към секачите...

Заради явната екоката-строфа под връх Тодорка - активиране на кални свлачища, воден недостиг в града и др., общинският съвет не угоди на най-злия мерак на бизнесмените - да изсекат и южния склон на връх Тодорка. Засега.


Максим Караджов

Видяна общо: 151 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.