Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Бурното строителство започна да съсипва Слънчев Бряг

Дата: 14.04.2005

Бурното строителство на хотели и апартаменти за продажба в най-големия морски курорт Слънчев бряг започна да дава негативно отражение. Туроператори, хотелиери, агенции за имоти и банки притеснено отчитат свръхпредлагане на легла и отдръпване на туристи. За пръв път бизнесът е изправен пред перспективата от спад на цените на нощувките и на имотите, а банките се отдръпват от кредитиране в Слънчев бряг. Подобни тенденции до момента не бяха познати по българското Черноморие.

Предприемачите са уплашени и от задаващите се проблеми с електрозахранването, водоснабдяването и канализацията, чиито мощности са изчерпани и има реална опасност туристите през това лято да се сблъскат с режим на тока и водата. За това предупреди преди два дни и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев.

Две седмици преди официалното начало на сезона в Слънчев бряг доминират планини от бетон, стърчат скелета и кранове, а хиляди работници се разминават с тежки камиони в прахоляк и камари от строителни отпадъци. Гради се дори и върху плажната ивица. Части от северния плаж са разкопани и се излива бетон за строителство на заведения и мини голф игрище. В южната част на ивицата върху самия пясък и дюните се издига шестетажен комплекс с апартаменти и офиси за продажба.

По всеобщо мнение, дори когато всичко това приключи, естетиката на курорта ще остане твърде спорна заради странните архитектурни решения и потискащата мегаломанщина.

По информация на собствениците в курорта легловата база през този сезон ще надхвърли 50 хиляди. Само в източната част, в близост до плажната ивица в момента се строят общо 25 нови обекта, където вече са обявени за продажба около 2000 нови апартамента. Над 3000 пък се оферират в западната зона, която е по-отдалечена от плажа. Задава се свръхпредлагане и на хотелски легла.

Продължаващото строителство в Слънчев бряг вече отблъсква туристите най-вече за началото на летния сезон. Големите европейски концерни ТУИ и "Томас Кук" наскоро отчетоха спад от 11 до 17% в записванията на германския пазар за новия сезон в България, като отливът е главно за месец май.

Брокерите от агенциите за имоти също смятат, че цените на жилищата в курорта ще следват различни тенденции. Някои от тях вече отчитат спад в определени райони и всички са единодушни, че на Слънчев бряг вече трябва да се гледа като на градче с перспективни и губещи "квартали". Цените се движат от 600 до 1500 евро/кв.м и зависят от местоположението в комплекса и изградената инфраструктура, каза Добромир Ганев, управител на агенция "Форос" и шеф на Варненския офис на Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ). Като цяло жилищата в източната част са по-скъпи от тези в западната, където е по-далеч и няма панорама към морето, коментира Румяна Георгиева, управител на "Инфомакс" и шеф на Бургаския офис на НСНИ.

в-к Дневник

Видяна общо: 168 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.