Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Скъпият ток върна българите към дървата за отопление

Дата: 27.04.2005

През последните 6 години българинът е преминал масово на отопление с дърва за сметка на тока, парното и въглищата. Това показват данните от проекта за национална програма по енергийна ефективност до 2015 г. През 1997 г. общият дял на тока за отопление в бита е 38,1%, а в края на 2003 г. е спаднал на 34,7%. За същия период отоплението с дърва е нараснало от 8,1% на 26,3%.

Използването на никое друго гориво в бита не се е увеличило толкова, колкото дървата. При въглищата има спад - от 25,7% на 17,1%, при парното също - от 27,8% на 20,5%. Използването на течни горива - мазут и нафта, или природен газ за отопление у нас още е символично - съответно 1,3% и 0,1% от общото потребление. Поскъпването на тока е основната причина за преминаване на дърва. Един киловатчас през 1997 г. струваше средно 6 ст., докато сега е 17 ст. Цените на въглищата и брикетите бяха либерализирани през 2000 г. и се определят от производителите. Дървата за огрев също са с пазарни цени, но често потребителите плащат малки суми на лесничействата и сами ги добиват. "Ако продължаваме с тези темпове, няма да постигнем европейските стандарти до 2015 г.", каза шефът на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков. У нас за единица продукция се влага два пъти повече енергия, отколкото в ЕС, и това прави икономиката неконкурентна. През 2006-2007 г. със затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" се очаква по-голямо производство на ток от въглища. Ще се увеличат вредните емисии в атмосферата и ще има натиск за поскъпване на тока, пише в програмата за енергийна ефективност.

в-к Сега

Видяна общо: 186 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.