Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Оставят 4 хиляди легла за туристи на Витоша

Дата: 27.04.2005

Последният план за устройство на Витоша е от 1963 г. Срокът му на действие е изтекъл 10 години по-късно, съобщи директорът на природния парк Тома Белев. Витоша е последната територия в България, която нямаше устройствен план. Предпоследната е бил затворът на остров Белене. Заради липсата на план човек, който искаше да си събере една каруца съчки от собствената си гора, трябваше да си извади 5 документа.

Няма опасност сега да настъпи безразборна сеч, успокои Белев. Причината е, че има ограничение дори от основните сечища да не се изсичат повече от 40% за срок от 10 г. Когато този лимит бъде достигнат, на мястото на първите отсечени дървета вече ще има млада гора.

В последните 5 г. на Витоша няма незаконни строежи, така че няма да се стигне до бутане на сгради. Планът обаче забранява нови сгради, както и разширяване и надстрояване на сегашните. Единственото изключение е за изгорялата преди десетилетия хижа "Фонфон". Ако някой прояви интерес, ще му разрешат да я възстанови. Сегашните 4000 легла на територията на Витоша са предостатъчни и дори стоят празни, смята Белев. 99% от двата и половина милиона, посетили планината през последната година, не са нощували там.

в-к Стандарт

Видяна общо: 173 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.