Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пет века - рахат локум

Дата: 30.04.2005

Този сладкарски специалитет винаги е бил един от символите на ориенталската чувственост и безметежност

Ранната история на локума - това авангардно произведение на турското сладкарско изкуство, добре познато в цяла Югоизточна Европа - е изгубена в мрака на ориенталското средновековие. Сведенията за неговото раждане са обгърнати в легенди. Най-популярната приписва заслугите за неговата поява на някакъв турски султан от преди пет века. Този владетел, подтикван от благородното желание да бъде мъж за всички жени от своя харем, един ден привикал дворцовите сладкари и им наредил да измислят нов сладкиш, който да допълни уникалната султанска колекция от сладкарски рецепти. Така на бял свят се явил рахат локумът, а триумфалното му присъствие в ориенталската диета би могло да означава, че и мъжката чест на султана е била спасена.

Според някои други сведения локумът украсил небосвода на турското сладкарство доста по-късно - по времето на султан Абдул Хамид I (1725-1789 г.). В учебниците по история името на този владетел обикновено се свързва с т.нар. "хронична криза", в която изпада Османската империя след няколко загубени войни с Русия и Австрия и която продължава чак до времето на Кемал Ататюрк.

През 1776 г., две години след като империята отстъпила Крим на Русия и година след като предала Буковина на Австрия, младият сладкарски чирак Бекир Ефенди напуснал родното си село в Анадола, за да опита късмета си в Цариград. Той отворил малко дюкянче в центъра на града и скоро след това направил бурна професионална кариера. Неговият рахат локум станал особено популярен сред столичните първенци, които го превърнали в предпочитан подарък и инструмент за ухажване. Също като в приказките на Шехеразада славата на този сладкар бързо стигнала до двореца и султанът го поканил да стане началник на дворцовите сладкари. Явно Бекир Ефенди е бил специална личност, защото днес един негов портрет, рисуван от италианеца Амадео Прециози, краси залите на Лувъра в Париж. В началото на XIX век някакъв англичанин бил така запленен от турския локум, че внесъл известно количество в Лондон и започнал да го продава с името Turkish delight.

Класическият локум се прави от захар, пшенично нишесте и розова вода. Понякога се добавят и ядки от лешници, бадеми и шам фъстък, но по същество рецептата не е променена от векове. Това е едно от най-старите сладкарски произведения.

Етимологията на наименованието "рахат локум" често е затруднявала лингвистите. Приема се, че думата локум е деформирана от старотурски и означава късче, хапка. А рахат е изтънчена полисемантична ориенталска дума, която съчетава значенията на доволство, покой и безметежност. Т.е. рахат локум означава късче безметежно доволство. Иначе казано, докато бъдещият американски президент Томас Джеферсън умувал над демократичните принципи в Декларацията на независимостта, Ориентът си угаждал с късчета безметежно доволство под формата на рахат локум.

У нас отношението към локума винаги е било малко недружелюбно и иронично. (Да разтягаш локуми означава да се отдадеш на витиевата и разточителна словесност.) Тази нагласа започва още от Ботев и Каравелов, които често споменават това сладкарско изделие като един от символите на ориенталската ретроградност. В безметежните години на социализма твърде популярен беше един лозунг, окачен в сладкарска фабрика - "25 победни години - обикновен локум". "Восток дело тонкое", казва героят от филма "Бялото слънце на пустинята". Към това бихме добавили, че локумът е лукав като Ориента.

в-к Сега

Видяна общо: 1225 рейтинг: 0.30

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.