Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Космонавтите ще ядат суши

Дата: 30.04.2005

Японски специалитети ще бъдат добавени в менюто на Международната космическа станция

Японски специалитети, като ориз и варена риба, ще бъдат добавени в менюто на Международната космическа станция, съобщава японският "Mainichi Shimbun", като цитира източници "от кухнята".

Въпреки че космонавти от различни страни остават по 6 месеца в Станцията, досега там се сервираха само американски и руски ястия.

Екип от експерти-медици от САЩ и Русия наскоро предложи в Станцията да се консумира и храна, която е по-близка до вкусовите навици на космонавтите от другите националности. След дълга дискусия, членовете на медицинския екип решиха, че менюто в Международната космическа станция трябва да е съставено основно от ястия с американски и руски произход, като допуснаха възможността към него да се добавят храни, характерни за Япония, Канада и Европа.

Япония планира експериментално да изстреля космическа совалка през май, която да се прикрепи към Международната космическа станция, а след това японски космонавти също да пребивават там, което означава, че най-вероятно съвсем скоро японска храна ще бъде включена в космическото меню.

"Японската храна, която има фин вкус и е много здравословна, би могла да допринесе за нашите космическите изследвания", коментира идеята космонавтът Мамору Мори.

Експертите в момента избират от списък от 35 предварително селектирани традиционни японски ястия тези, които ще бъдат включени в космическото меню. Сред тях са ориз със зеленчуци, печена риба и зелен чай, съобщават запознати източници.

Econ.bg

Видяна общо: 937 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.