Японски специалитети ще бъдат добавени в менюто на Международната космическа станция
Японски специалитети, като ориз и варена риба, ще бъдат добавени в менюто на Международната космическа станция, съобщава японският "Mainichi Shimbun", като цитира източници "от кухнята".
Въпреки че космонавти от различни страни остават по 6 месеца в Станцията, досега там се сервираха само американски и руски ястия.
Екип от експерти-медици от САЩ и Русия наскоро предложи в Станцията да се консумира и храна, която е по-близка до вкусовите навици на космонавтите от другите националности. След дълга дискусия, членовете на медицинския екип решиха, че менюто в Международната космическа станция трябва да е съставено основно от ястия с американски и руски произход, като допуснаха възможността към него да се добавят храни, характерни за Япония, Канада и Европа.
Япония планира експериментално да изстреля космическа совалка през май, която да се прикрепи към Международната космическа станция, а след това японски космонавти също да пребивават там, което означава, че най-вероятно съвсем скоро японска храна ще бъде включена в космическото меню.
"Японската храна, която има фин вкус и е много здравословна, би могла да допринесе за нашите космическите изследвания", коментира идеята космонавтът Мамору Мори.
Експертите в момента избират от списък от 35 предварително селектирани традиционни японски ястия тези, които ще бъдат включени в космическото меню. Сред тях са ориз със зеленчуци, печена риба и зелен чай, съобщават запознати източници.
Econ.bg