Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Министър Чилова ще спонсорира магистърска програма по културен туризъм във ВТУ

Дата: 27.04.2005

Финансова подкрепа на най-новата магистърска програма във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" обеща министърът на културата и туризма Нина Чилова. Тя беше във Велико Търново като патрон на Втората национална туристическа борса и се срещна с двамата зам.-ректори доц. д-р Стоян Буров и доц. д-р Атанас Дерменджиев.

Магистърската програма се нарича "Културен туризъм – културно-историческо наследство" и е една от двете нови магистратури в Историко-юридическия факултет. "Ще подготвяме специалисти в областта на хуманитарните и обществените науки. Млади хора, които имат интереси по история, археология, етнология, география, право. Затова и според учебната програма предвиждаме те да придобиват знания по Българско средновековие, Възраждане, съвременната култура, етнически и етнографски особености", обяснява доц. д-р Стела Дерменджиева. Тя заедно с доц. д-р Петко Петков са ръководители на магистърската програма.

Студентите, които завършат, ще могат да се реализират като специалисти по културен туризъм в частния и държавния туристически бизнес, като екскурзоводи-интерпретатори, ръководители и експерти в туроператорски фирми. Освен това те ще могат да работят и като консултанти по разработването и реализацията на международни и национални проекти в сферата на туризма.

Формите на обучение са редовна и задочна. И двете продължават два семестъра и завършват с писмен държавен изпит или дипломна работа. Идеята на търновския вуз е със старта на магистратурата следващата учебна година да започне да работи и дистанционната форма на обучение.

"Министър Чилова пое ангажимента да ни окаже съдействие при осигуряване на практиката на студентите. Това е най-важната част от обучението и е най-скъпата", казва зам.-ректорът по научно-изследователската работа доц. д-р Атанас Дерменджиев и уточнява, че министърът на културата и туризма е поел ангажимента да свърже ВТУ с фирми, които работят в сферата на културния туризъм. "Ние сме убедени, че самите туроператори също имат интерес да вземат от нас подготвени кадри. Затова не е изключено фирмите да започнат да финансират обучението на своите бъдещи специалисти", коментира още доц. Дерменджиев.

Проф. дин Казимир Попконстантинов, доцентите Пламен Павлов, Петко Петков, Стела Дерменджиева, Николай Колев, Мария Иванова са част от преподавателите, които ще четат лекции в магистратурата. Всички преподаватели са от Великотърновския университет и са хабилитирани. За разлика от други магистратури, които се водят от пътуващи лектори, за културния туризъм желаещите да четат лекции в търновския вуз са били повече, отколкото е могла да поеме програмата.

"Географско образование" е другата нова магистърска програма в Историко-юридическия факултет. Тя е подготвена да обучава студенти – специалисти, вече завършили бакалаври по география, както и учители, които искат да придобият допълнителна квалификация по география. "Тази програма също е с практическа насоченост и стартира от новата учебна година", уточнява доц. Дерменджиева, автор на проекта.

в-к Борба, Велико Търново

Видяна общо: 212 рейтинг: 0.05

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Министър Чилова ще спонсорира магистърска програма по културен туризъм във ВТУ
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.