Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

И туристите ще могат да гласуват

Дата: 27.04.2005

Българските граждани, които в деня на изборите се намират в чужбина, ще могат да гласуват, ако е разкрита избирателна секция. Това реши ЦИК в понеделник. В дипломатическите представителства ще се отварят секции, ако има поне 20 писмени заявления от български граждани, че желаят да участват във вота. Те ще могат да се пращат и по електронна поща, при условие че съответният човек има електронен подпис. Заявленията трябва да се изпратят до 17 юни.

Секциите извън дипломатическите ни мисии ще се откриват само със съгласието на съответната държава. Гласовете от чужбина ще бъдат проверявани за това дали лицето не е гласувало два пъти.

Посланиците трябва да оказват съдействие на всички политически сили, ако те искат да провеждат срещи с избиратели.

До 5 май областните управители са длъжни да предложат състав на районните избирателни комисии (РИК), напомниха от ЦИК. От комисията призоваха да не се чака последният срок, тъй като предстоят почивни дни. ЦИК трябва да назначи РИК до 10 май.

ЦИК вече е регистрирана в Комисията за защита на личните данни като администратор. Това се налага заради събирането на подписките, необходими за регистрация на партиите. По закон, за да стане това, формацията трябва да е събрала 5 хиляди подписа на гласоподаватели, които подкрепят включването й във вота. Едно от изискванията е подписката да съдържа ЕГН, а тази информация влиза в категорията лични данни.

в-к Сега

Видяна общо: 205 рейтинг: 0.05

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.