Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

"Хабъл - 15 години открития"

Дата: 27.04.2005

Филмът е посветен на най-успешния световен научен експеримент в астрономията, електрониката и радиокомуникациите.

В Националния политехнически музей в понеделник бе официалната премиера на филма "Хъбъл - 15 години открития", произведен от Европейската космическа агенция ESA през март 2005 г.

В България филмът се представя паралелно със световната му премиера от Астрономическата асоциация - София.

Това е първият научно-популярен филм в областта на астрономията, който идва в нашата страна за последните десетина години. Той е посветен на 15-годишнината от извеждането в орбита на най-успешния световен научен експеримент в областта на астрономията, електрониката, радиокомуникациите и високите технологии като цяло - космическият телескоп "Хъбъл". Създаването му е резултат от изпълнението на съвместен проект на Европейската космическа агенция ESA и Националната администрация по аеронавтика и космонавтика на САЩ NASA. Обсерваторията е наречена на великия американски учен Едуин Хъбъл, който през 20-те години на миналия век откри, че Млечният път не е единствената галактика във Вселената и отвори нови прозорци към познанието.

Заедно с премиерата на филма в Националния политехнически музей бе открита фотографска изложба на астрономически обекти, в която участват автори от цялата страна. Доц.
д-р Валери Голев, ръководител на катедра "Астрономия" на СУ "Св. Кл. Охридски", изнесе лекция на тема "1000 пъти по-бързо от светлината".

Филмът "Хъбъл - 15 години открития" ще има и специална прожекция в Дома на киното в четвъртък от 18:00.

в-к Сега

Видяна общо: 206 рейтинг: 0.05

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.