Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Българче спечели голяма европейска награда за околна среда

Дата: 27.04.2005

Регионалният офис на Програмата на ООН за околна среда в Женева, Швейцария, оповести победителите в четиринадесетото издание на Международния детски конкурс за рисунки на екологична тематика. Тази година темата беше "Зелените градове", което ще е и мотото на Световния ден на околната среда 5 юни, съобщават от Министерство на околната среда и водите.

Най-добрата творба е избрана измежду 3500 рисунки от цяла Европа и е на тринайсетгодишния Искрен Руменов Петров от гр. Сливен. Творбата представя визия за два силно контрастни сценария, представящи красивия, чист и щастлив "Ноев кораб", отнасящ всичко, което може да бъде спасено от природата и замърсените градове. Картината е уловила някои от основните замърсители в урбанизираната околна среда, обезлесяването и изхвърлянето на отпадъци в реките и езерата.

Младият Искрен е ученик в 7 клас на сливенското СОУ "Елисавета Багряна" и казва, че за създаването на творбата бил силно впечатлен от историята на Ной, който спасил от потопа всички животни. Искрен смята, че е "много важно всички да вложим максимални усилия и да опазим наследството на нашите деди". В училище Искрен посещава специална паралелка по рисуване и вече има няколко участия на регионални и национални конкурси, където е получавал първа и втора награда.

Международният конкурс за деца е организиран от Програмата на ООН за околна среда, Bayer AG и японската фондация "Global Peace and Environment" (FGPE). Конкурсът е отворен за деца между 6 и 14 години и се провежда от 1990 година насам, като до този момент са участвали около 160 000 деца от повече от 100 държави.

За първи път тази година световният конкурс е предшестван от регионални предварителни кръгове. Всеки Регионален офис на Програмата на ООН за околна среда (Банкок, Женева, Мексико сити, Вашингтон, Бахрейн и Найроби) избра по един регионален победител и още 100 творби, които да участват на световния финал.

Световните финалисти ще бъдат определени на 5 юни 2005 г. по време на международното тържествено отбелязване на Световния ден на околната среда в Сан Франциско, САЩ. Домакин на тържеството ще бъде губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер. Всички регионални победители, сред които и българинът Искрен, ще присъстват на финала благодарение на финансовата помощ на Bayer AG, които спонсорират и самата церемония. Регионалните победители ще бъдат наградени с по 1000 долара всеки, а световният победител ще получи още 2000.

Всички победители ще получат сертификати и плакети, а творбите им ще бъдат показани на световното изложение в Япония, а по- късно и в други държави, както и в Интернет. Творбите ще бъдат съхранявани в Националния музей по етнология, гр. Осака, Япония.

Dnes.bg

Видяна общо: 218 рейтинг: 0.05

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.