Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Село си търси поп за Великден

Дата: 30.04.2005

17 села в община Бобов дол пък ще останат без Великденска литургия, защото нямат нито един поп. Това съобщи архиерейският наместник на Дупнишката духовна околия Георги Паликарски. И Бобов дол е без поп, но ще командироваме наш човек за Великден, обеща отецът. Така хилядното население в общината ще може да посети поне една литургия. Проблемът в Бобовдолско е от 3 години, когато починал свещеникът, обслужвал града и околните селища. Засега нямало свободни обучени кадри, които да водят божиите дела в района.

300 жители на балчишкото село Църква ще бият 5 км пеш навръх Великден, за да се черкуват. И тази година никой не се трогна да ни направи храм. Откакто се помним, селото ни е без църква въпреки името си, оплакват се местните. В неделя те ще запалят свещ в съседното с. Оброчище.

Навремето имаше параклис, но апаши го разрушиха, припомнят старите жители. Храмът се е намирал до уникалното лечебно изворче край селото. В него извира вода само веднъж в годината - на Спасовден, 40 дни след Великден. Тогава се събират хора от цялата страна и мястото край кладенчето се превръща в истински панаир. Водата е цяр за очи, жлъчка, болни бъбреци, лекува и други болести, твърдят хората. Покрай изборите разни политици обещаха, че ще ни уредят с църква, но кой знае, скептично казват жителите на селото.

в-к Стандарт

Видяна общо: 342 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.